Kekkosen ja Koiviston muotokuvat maalannut Tapani Raittila on kuollut

Modernistin ankara kädenjälki teki myöhemmin tilaa valoisalle ilmaisulle.

Tapani Raittila näyttelyssään vuonna 2007. Pekka Sakki / Lehtikuva

Pertti Mattila / STT

Kuvataiteilija Tapani Raittila on kuollut. Muotokuvistaan tunnettu Raittila kuoli 96-vuotiaana hoitokodissa Helsingissä tiistaina, vahvisti hänen poikansa, kirjailija Hannu Raittila STT:lle keskiviikkona.

Läpimurtonsa Tapani Raittila teki sotien jälkeen, kun hän nousi kuvataiteen keskeisten modernistien joukkoon. Hannu Raittilan mukaan hänen isänsä piti itse arvossa kaikkien eri kausiensa teoksia, koska pyrki koko ajan uudistamaan ilmaisuaan.

– Hän oli dynaaminen, ei jäänyt soittamaan yhtä säveltä.

Hannu Raittila pitää isänsä toisena huippukautena 1990-lukua, jolloin töihin ilmestyi impressionistinen, ilmava ja värikylläinen ote.

– Silloin välimerellisen valoisa ilmaisu korvasi hänen töissään modernistisen ankaruuden.

On sanottu, että opiskelutoverinsa Åke Mattaksen ohella Raittila oli sukupolvensa ainoa ihmiskuvaaja. Hänen maalaamissaan muotokuvissa nähdään tärkeitä Suomen 1900-luvun jälkipuolen vaikuttajia.

Tapani Raittila maalasi muotokuvan muiden muassa presidentti Urho Kekkosesta. Mauno Koiviston muotokuvan Raittila teki siinä vaiheessa kun Koivisto oli Suomen Pankin pääjohtaja.

Kollegat tärkeitä

Käsityöläisyys sekä pyrkimys yksinkertaisuuteen ja aitouteen ovat Raittilan taiteen keskiössä. Hänen henkilömaalauksissaan realismiin ja rationaalisuuteen yhdistyy sielukas näkemys ja herkkyys. Näin intiimisyys, klassismi ja realismi ovat yhtäaikaisesti läsnä.

– Taiteilijakollegat olivat isälleni tärkeitä. Hän oli tiiviisti yhteyksissä etenkin Tuomas von Boehmin, Helge Dahlmanin ja Olavi Valavuoren kanssa, Hannu Raittila täydentää.

Raittila lopetti 1980-luvun alun jälkeen tilausmuotokuvien tekemisen, mikä antoi enemmän tilaa täplämaalauksen suuntaan kehittyneelle tyylille.

Myös opettajana Raittilan näkemyksillä on ollut Suomessa tuntuva merkitys.

Raittilalle myönnettiin ansioistaan Pro Finlandia -mitali vuonna 1966 ja kuvataiteen valtionpalkinto 1985.

Tapani Raittilan kuolemasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut