Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vahvempien alkoholijuomien koko kirjo valuu kauppoihin pikkuhiljaa

Isot panimot pystyivät täyttämään hyllymetrit pikavauhtia.

Uusia tuotteita aiotaan tuoda kauppoihin pitkin kevättä. Antti Aimo-Koivisto

Olli Vesala / STT

Uusi alkoholilaki survottiin voimaan pikavauhtia, ja yhtä ripeästi isot panimot toimittivat vahvempia juomia kauppojen hyllyille. Juomavalikoima kuitenkin elää vielä paljon, arvioivat panimot. Nyt kauppoihin survottiin vanhoja tuttuja A-oluita ja lonkeroita, kun prosenttiraja kipusi 5,5 prosenttiin.

– Tuntuisi siltä, että kauppa odottaa, miten kuluttajat kiinnostuvat näistä tuotteista. Kysyntä on ollut kiinnostuneen maltillista, kuvailee Sinebrychoffin viestintäpäällikkö Timo Mikkola.

Sekä Sinebrychoff että Hartwall kertovat STT:lle, että alkoholilainsäädännön hyväksymisen ja vuodenvaihteen jälkeisenä aikana tehdyt nelosoluen, lonkeron ja muiden juomien tilaukset pystyttiin pääosin täyttämään. Lait hyväksyttiin eduskunnassa ennen joulua, joten aikaa jäi niukalti.

– Saimme aika hyvin vastattua asiakkaiden tilauksiin ja tarpeisiin. Ja nyt kun aloitimme hommat, niin on tullut aika paljon jo uusintatilauksia, sanoo Hartwallin kauppakanavan myyntijohtaja Marko Airamaa.

Uusia tuotteita aiotaan tuoda kauppoihin pitkin kevättä, kertovat sekä Hartwall että Sinebrychoff. Myös monipakkauksien tarvetta on määrä pohtia, ja tarjolle voi tulla myös muun muassa isoja nelosolutlaatikoita.

Pienet lähtötelineissä

Pienpanimoissa tilanne on hieman erilainen. Stadin Panimosta kerrotaan, että kauppojen hyllyille on järjestynyt yhtä vahvempaa olutta, kun taas kuopiolainen Iso-Kallan Panimo vasta kaavailee ensimmäisiä väkevämmän oluen toimituksia.

Pienpanimoissa iloitaan, että kauppoihin saadaan nyt lisää erityyppisiä juomia. Iso-Kallan Panimossa muun muassa tuotekehityksestä vastaava Pasi Pelkonen kertoo, että esimerkiksi porttereihin ja stout-oluisiin saa enemmän makua korkeamman prosenttirajan ansiosta.

Stadin Panimon toimitusjohtaja Arto Leinonen huomauttaa kaikkia juomia ei tietenkään survota uuteen ylärajaan eli 5,5 prosenttiin.

– Ne tuotteet tehdään miedompina, joille se on eduksi ja vähän vahvempina ne, joille se on eduksi, hän linjaa.

Alkoholin saatavuus lisääntyy mutta verotus kiristyy

– Uusi alkoholilainsäädäntö tuli voimaan 1.1.2018. Eduskunta hyväksyi sen 19.12. 2017 ja presidentti siunasi lopullisesti 28.12. 2017.

– Uuden lain mukaan kaupoissa voi myydä juomia, joiden alkoholipitoisuus on enintään 5,5 %. Kaupoissa voi nyt myös myydä juomasekoitteita, kun aiemmin kaupassa on saanut myydä vain käymisteitse tehtyjä juomia.

– Myös ravintoloiden aukioloaikoja vapautettiin ja mainontaa koskevia säännöksiä helpotettiin.

– Vuoden 2018 alussa myös alkoholivero nousi. Korotus koski kaikkia alkoholijuomaryhmiä, mutta painottui lievästi muihin kuin väkeviin. Hallitus katsoi veronkorotuksen olevan kytköksessä lain uudistamiseen.

– Lakiuudistuksen kriitikot ovat varoittaneet sen johtavan alkoholista aiheutuvien haittojen lisääntymiseen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut