Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Huhtasaari vaatii korvauksia pankkikriisin uhreille, asettaisi presidenttinä totuuskomission

Perussuomalaisten presidenttiehdokas vetosi ay-liikkeeseen: ei lakkoja ennen vaaleja.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari. Heikki Saukkomaa

STT

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari vaati uudenvuodenpuheessaan korvauksia 1990-luvun pankkikriisistä kärsineille suomalaisille ja heidän jälkeläisilleen. Huhtasaari lupasi asettavansa totuuskomission selvittämään pankkikriisin tapahtumat, jos hänet valitaan presidentiksi.

Huhtasaaren mukaan pankkikriisi ja lama horjuttivat kansalaisten luottamusta yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen ja varjostavat vieläkin presidentti-instituution uskottavuutta.

– Pahoittelut tai anteeksipyynnöt pankkikriisin uhreille ja heidän omaisilleen eivät riitä. Kymmenillä tuhansilla yrittäjillä ja sadoilla tuhansilla velallisilla sekä heidän jälkeläisillään on oikeus saada korvaukset kärsimistään vääryyksistä, Huhtasaari sanoi.

Huhtasaari lupasi myös ryhtyä presidenttinä johtamaan neuvotteluja työmarkkinoiden pelisäännöistä. Työmarkkinat eivät kuulu presidentin valtaoikeuksien piiriin, mutta Huhtasaaren mielestä presidentin on tehtävä oma osansa, jotta orastava talouskasvu voisi jatkua häiriöittä.

– Vetoan nyt ammattiyhdistysliikkeeseen, ettei mahdollisia poliittisia lakkoja aloiteta ainakaan ennen presidentinvaaleja. Presidenttinä kutsun kaikki osapuolet välittömästi Mäntyniemeen. Haetaan ja vahvistetaan siellä yhteiset työmarkkinoiden pelisäännöt tuleville vuosille.

Lisäksi Huhtasaari piti puheessaan esillä tuttuja teemojaan, kuten kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden säilöönottoa, Suomen itsenäisyyden puolustamista ja EU:n ilmastosopimuksen avaamista.

– Itsenäisen Suomen valtion ei tarvitse suvaita omien arvojensa vastaisia arvoja. Millään kansainvälisellä sopimuksella ei tätä oikeutta viedä eikä loukata.

Huhtasaari kehotti suomalaisia tekemään äänestyspäätöksensä asiaperusteisesti ja sanoi, ettei ole mustavalkoinen ihminen, vaan pohjimmiltaan lempeäluonteinen sinivalkoinen suomalainen.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut