Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Iranissa kaksi kuollut mielenosoituksen yhteydessä – vallankumouskaarti syyttää asemiehiä

Hallintorakennuksia vastaan on hyökätty, kymmeniä protestoijia pidätetty.

Iranilaisopiskelijat kärhämöivät poliisien kanssa Teheranin yliopistolla lauantaina. Kuolemiin johtanut mielenosoitus tapahtui puolestaan Dorudin kaupungissa. Str / Lehtikuva

STT, AFP

Iranissa kaksi ihmistä on kuollut mielenosoituksen yhteydessä Dorudin kaupungissa maan länsiosassa. Asian vahvisti Lorestanin maakunnan varakuvernööri valtiollisessa televisiossa.

Varakuvernööri ei selittänyt asiaa tarkemmin, mutta hänen mukaansa turvallisuusjoukot eivät ole tulittaneet väkijoukkoja.

Iranin vaikutusvaltaisen vallankumouskaartin mukaan kahden kuolleen lisäksi kuusi haavoittui. Sen mukaan syyllisiä ovat metsästys- ja sotilasasein varustetut ihmiset, jotka menivät mukaan mielenosoitukseen ja alkoivat ampua summittaisesti väkijoukkoa sekä kuvernöörin rakennusta. Vallankumouskaarti kertoi asiasta kanavallaan Telegram-viestisovelluksessa.

Useissa iranilaiskaupungeissa on ollut joukkomielenosoituksia, kymmeniä protestoijia on pidätetty ja hallintorakennuksia vastaan on hyökätty. Esimerkiksi pääkaupunki Teheranin kaupungintaloon kohdistui hyökkäys illalla, vahvistivat puoliviralliset konservatiiviset viestimet. Niiden mukaan protestoijat hyökkäsivät lisäksi muualla maassa pankkeja ja hallintorakennuksia vastaan.

Sisäministeri varoittaa mielenosoittajia

Omaisuuden, järjestyksen ja lain rikkojat joutuvat vastaamaan teoistaan, varoitti Iranin sisäministeri valtiollisessa televisiossa varhain sunnuntaina.

Iranissa on järjestetty sekä hallitusta vastustavia että kannattavia mielenosoituksia. Monia protesteista leviäviä tietoja on ollut vaikea varmistaa uutispimennon ja matkustusrajoitusten takia.

Esimerkiksi valtion uutiskanavaa IRINN:ää on kielletty uutisoimasta leviävistä protesteista. Lisäksi uutistoimisto AFP kertoi, että ainakin Teheranissa viranomaiset rajoittivat hetkellisesti netin käyttöä puhelimissa. Rajoitus kuitenkin poistettiin aamun aikana.

Monet iranilaiset uutistoimistot ovat myös varoittaneet, että suosittu Telegram-viestintäsovellus saatetaan sulkea.

Sosiaalisessa mediassa levinneissä videoissa näkyy, kuinka sadat tai jopa tuhannet ihmiset marssivat maan läntisissä kaupungeissa Khorramabadissa, Zanjassa ja Ahvazissa.

Iskulauseita ja käsirysyä

Puolestaan Teheranissa jatkuvissa protesteissa mielenosoittajien on kerrottu muun muassa hyökänneen kaupungintaloon, kääntäneen poliisiauton katolleen ja polttaneen Iranin lipun. Teheranin protesteista julkaisi videoita konservatiivinen uutistoimisto Mehr.

Lauantaina Teheranin yliopiston ympärillä vallitsi kaaos, kun sadat ihmiset huutelivat hallituksen vastaisia iskulauseita ja joutuivat käsirysyyn poliisin kanssa. Hallitus puolestaan pani pystyyn voimannäytön, kun sadat vastamielenosoittajat ottivat haltuunsa yliopiston sisäänkäynnin ja huusivat "kuolemaa kapinallisille".

Mielenosoitukset alkoivat maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashhadissa torstaina. Niiden aiheena olivat aluksi korkeat elinkustannukset, mutta pian ne muuttuivat islamilaisen hallinnon vastaisiksi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut