Turussa on paljastunut toinenkin vaiettu kouluahdisteluepäily

Luostarivuoren koulun entiset oppilaat kertoivat Turun Sanomille miesopettajasta.

Opettaja joutui jättämään virkansa Luostarivuoren koulussa ilmi tulleen häirinnän ja ahdistelun vuoksi 1990-luvun alkupuolella. Google Maps

Mimma Lehtovaara / STT

Turussa on paljastunut toinenkin tapaus, jossa häirinnästä tai ahdistelusta epäilty opettaja on joutunut jättämään työnsä. Turun kaupunki tiedotti noin viikko sitten Puolalanmäen koulun ja lukion tapauksista, joita ei aikanaan vuonna 2000 käsitelty asianmukaisesti. Ahdisteluepäilyt tulivat alun perin ilmi Turun Sanomien uutisesta.

Perjantaina kaupunki kertoi, että opettaja joutui jättämään virkansa Luostarivuoren koulussa ilmi tulleen häirinnän ja ahdistelun vuoksi 1990-luvun alkupuolella. Yli 30 koulun entistä oppilasta kertoi Turun Sanomille miesopettajan hyväksikäyttäneen heitä.

Turun kaupungilla ei ole tiedossa, että kummankaan koulun tapauksia olisi aikanaan viety poliisille. Sivistystoimialan johtaja toivoo, että ahdistelun tai häirinnän kohteeksi ottaisivat yhteyttä viranomaisiin.

Luostarivuoren koulussa opettajan epäillään käyttäneen oppilaitaan seksuaalisesti hyväkseen monin eri tavoin. Puolalanmäessä kyse oli enemmän hipelöinnistä ja kopeloinnista. Luostarivuoressa epäilty opettaja kohdisti toimintansa tyttöihin, Puolalanmäen koulussa uhreina oli poikia, kertoo sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen STT:lle.

– Olen saanut kolmenkymmenen Luostarivuoren oppilaan itse kirjoittaman jutun asiasta. Ei ole syytä epäillä, etteivätkö kertomukset olisi totta.

Vahva painostus johti irtisanoutumiseen

Molemmat opettajat irtisanoutuivat sen jälkeen, kun heidän tekemisensä aikanaan tulivat ilmi.

– Tosin vahvan painostuksen alaisena, Jalonen lisää.

Turun kaupunginjohtajan Minna Arveen mukaan virasta luopuminen ei tällaisissa tapauksissa riitä eikä vaikeneminen ole ollut oikein.

– Minun on mahdoton hyväksyä tapaa, jolla ahdistelutapauksia on kouluissa aikanaan käsitelty. Pahoittelen asiaa sydämestäni ahdistelun kohteeksi joutuneille ja heidän läheisilleen, Arve sanoo tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että Turussa kaikki tietoon tulevat vastaavanlaiset tapaukset otetaan nykyisin vakavasti ja käsitellään asianmukaisesti.

– Meillä ei suojella ketään tällaisesta teosta epäiltyä.

Kouluissa esille tulleet häirintä- ja ahdistelutapaukset ovat olleet laajalti julkisuudessa pitkin syksyä. Esimerkiksi Helsingin Kallion lukion häirintäepäilyjä on käsitelty monin tavoin. Myös Vaasan ruotsinkielisessä normaalikoulussa on ollut häirintäepäilyjä.

Uutista täydennetty klo 20:44: Asiat ovat tulleet ilmi Turun Sanomien uutisoinnin myötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.