Kuluttajat ja teollisuus näkevät tulevaisuuden entistä valoisampana

Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti joulukuussa vajaa kolmannes kuluttajista. Vesa Moilanen

STT

Kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja työttömyydestä olivat hyvin valoisat joulukuussa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajista 51 prosenttia uskoi joulukuussa, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Vain 8 prosenttia vastaajista arvioi Suomen talouden huononevan.

Taloustilanteen paranemiseen uskovien määrä on kasvanut hieman. Marraskuussa Suomen taloustilanteen paranemiseen uskoi 47 prosenttia ja huononemiseen 8 prosenttia. 

Kuluttajien luottamusindikaattori oli joulukuussa 24 kun se marraskuussa oli 23. Viime vuoden joulukuussa luottamusindikaattori sai arvon 19,5.

Monet luottavat oman taloutensa kohentumiseen

Oman taloutensa kohentumiseen luotti joulukuussa vajaa kolmannes kuluttajista. Liki puolet odottaa työttömyyden vähenevän seuraavan vuoden aikana.

Ajankohtaa säästämiselle pidetään myös aikaisempaa parempana. Joulukuussa 68 prosenttia kuluttajista piti ajankohtaa hyvänä säästämiselle, kun vuosi sitten vastaava luku oli 53 prosenttia.

Kuluttajien luottamus talouteen oli joulukuussa vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Pohjois-Suomessa. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt ja yrittäjät olivat selvästi optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin joulukuussa 1 185 Suomessa asuvaa henkilöä

Teollisuuden ja rakennusyritysten luottamusindikaattorit nousussa

Myös teollisuuden alalla ja rakennusyritysten parissa luottamus nousi joulukuussa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto.

Teollisuuden luottamusindikaattori kohosi korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2007. Uusin saldoluku on +18, kun se oli marraskuussa +15.

Rakennusyritysten luottamusindikaattori vahvistui +13 pisteeseen, kun se oli marraskuussa +10.

Luottamus palveluyritysten ja vähittäiskaupan aloilla säilyi hyvällä tasolla, vaikka indikaattorit laskivatkin edelliskuusta hieman.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut