Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Arviointineuvosto kaipaa täydennyksiä tiedustelulakiluonnoksiin

Neuvoston mukaan esitysluonnosta tulisi täydentää etenkin kotitalouksiin ja yrityksiin kohdistuvien vaikutusten osalta.

Tuomas Savonen / STT

Hallituksen esitysluonnokset siviilitiedustelua, sotilastiedustelua ja tiedustelun valvontaa koskeviksi uusiksi laeiksi on valmisteltu pääosin huolellisesti, sanoo lainsäädännön arviointineuvosto.

Arviointineuvosto kaipaa kuitenkin täydennyksiä muun muassa siviilitiedustelua koskevaan esitysluonnokseen. Neuvoston mukaan esitysluonnosta tulisi täydentää etenkin kotitalouksiin ja yrityksiin kohdistuvien vaikutusten osalta.

Arviointineuvosto muistuttaa, että kotitalouksiin liittyvät erityisesti yksityisyyden ja viestintäsalaisuuden näkökulmat.

Arviointineuvosto kaipaa esitysluonnoksiin myös tarkempia määrällisiä arvioita turvallisuuteen kohdistuvien uhkien mittaluokista. Lisäksi neuvoston mielestä esitysluonnoksissa tulisi kuvata tarkemmin, millaisen vaikutusmekanismin lopputuloksena esitetyt toimenpiteet toisivat parannusta nykytilaan verrattuna ja kuinka suuria muutokset olisivat.

Siviilitiedustelua koskevassa esitysluonnoksessa tulisi arviointineuvoston mukaan tarkastella tarkemmin kansalaisten ja yhteisöjen oikeutta suojata omaa verkossa tapahtuvaa toimintaansa markkinoilla olevilla tietoturvatuotteilla.

– Esitysluonnoksessa ei tältä osin ehdoteta muutosta nykytilanteeseen Suomessa, mutta olisi syytä kiinnittää huomiota siihen, että monissa muissa maissa pohditaan parhaillaan, pitäisikö esimerkiksi salausohjelmistoihin jättää viranomaisia varten ”takaportteja” tai muita menettelyjä, jotka antaisivat viranomaisille mahdollisuuksia saada viestiliikennettä luettavassa muodossa, arviointineuvosto kirjoittaa lausunnossaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut