Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Eduskunta hyväksyi alkoholilain ja hallitus sai luottamuksen

Myös työttömyysturvalaki meni läpi.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen on ollut vankkumaton liberaalin alkoholipolitiikan kannattaja. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT

Eduskunta on hyväksynyt alkoholilain äänin 124–65. Tyhjää äänesti kaksi ja poissa oli kahdeksan kansanedustajaa. Jo perjantaina eduskunta äänesti, että ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja nousee 5,5:een.

 Hallituspuolueet ovat aiemmin sopineet, että alkoholiveroa kiristetään 100 miljoonalla eurolla, kun kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisprosentti nousee.

Alkoholilakiin sisältyy alkoholiprosentin lisäksi merkittävä määrä uudistuksia. Uuden alkoholilain myötä ravintola voi esimerkiksi jatkaa anniskelua pelkällä ilmoituksella kello neljään saakka. Ravintola voi olla auki tunnin anniskelun päättymisen jälkeen.

Jatkossa ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia eli niin sanottuja limuviinoja. Alkot saavat olla arkisin auki tunnin pidempään eli iltayhdeksään.

Eduskunta hyväksyi lisäksi Hannakaisa Heikkisen (kesk.) lausumaehdotuksen, jonka mukaan hallituksen on selvitettävä alkoholin etämyyntiä koskevat säännökset. Etämyynti jäi lakiesityksessä ja sitä koskevassa mietinnössä epäselväksi. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on jo kertonut asettavansa työryhmän etämyyntiä selvittämään.

– Hallituksen tahdonilmaus on, että emme halua murtaa Alkon monopolia millään riskitekijöillä, joita etämyynti voisi pitää sisällään. Jos Suomessa väkevien alkoholijuomien myynti on rajoitettu Alkoon, sama koskee myös ulkomaisia toimittajia, Saarikko sanoi perjantaina.

Etämyynti tarkoittaa alkoholin hankintaa toisesta EU:n jäsenvaltiosta siten, että myyjä vastaa juomien kuljetuksesta tai kuljetuksen järjestämisestä ostajalle.

Eduskunta äänesti myös hallituksen luottamuksesta. Hallitus sai luottamuksen äänin 106–80. Tyhjää äänesti seitsemän kansanedustajaa ja poissa oli kuusi.

 

Rinne: Hallitus runnoi läpi työttömiä kurittavan lain

 

Aamupäivän äänestyksissä meni läpi myös esimerkiksi kiistelty työttömyysturvalaki äänin 103–90. Tyhjää äänesti kaksi ja poissa oli neljä kansanedustajaa.

Oppositio on vastustanut jyrkästi etenkin lakiin liittyvää aktiivimallia, jonka mukaan työttömyyskorvauksesta nipistetään 4,65 prosenttia, jos työtön ei käy riittävää määrää palkkatyössä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin kolmen kuukauden aikana.

– Hallituspuolueet runnoivat työttömiä kurittavan lain läpi varoituksista huolimatta. Me emme hyväksy sitä, että työttömiä rangaistaan siitä, että työtä ei yksinkertaisesti ole. Siksi SDP tulee muuttamaan aktiivimallin, Rinne sanoi tiedotteessaan heti äänestyksen jälkeen.

 

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut