Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tietoverkkotiedustelun ydin tulee Jyväskylään

Puolustusvoimat: Työpaikkoja voi syntyä Tikkakoskelle kymmeniä. Koulutuksessa ovat mukana yliopisto ja JAMK.

Rai Suihkonen

Jyväskylästä muodostuu koko maan siviili- ja sotilastiedustelun hermokeskus, jos eduskunta hyväksyy tietoliikennetiedustelua koskevat lakiuudistukset.

Jyväskylän painoarvon nousu tiedustelukeskuksena johtuu siitä, että niin sotilas- kuin siviilitiedustelun teknisestä toteutuksesta vastaisi Puolustusvoimien Tiedustelulaitos, jonka alainen Viestikoekeskus (ent. Viestikoelaitos) sijaitsee Tikkakoskella.

Kerätyn tietoliikennedatan analysointi tapahtuisi myös Tikkakoskella.

– Tikkakoskesta ja Jyväskylästä laajemminkin tulee kyberpuolustuksen pääpaikka, sillä sijaitseehan paikkakunnalla myös Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskus (PVJJK), sanoo Pääesikunnan tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho.

PVJJK järjestää Puolustusvoimien tietotekniset palvelut. Keskuksen päätehtäviin kuuluu myös kyberpuolustus.

 

Puolustusvoimien Tiedustelulaitoksen vastuulle tulevaa tietoliikennetiedustelua saisi tehdä vain tuomioistuimen luvalla ja kohdennetusti. Lisäksi tiedusteluvaltuus edellyttää sitä, että kohteiden pitäisi uhata vakavasti kansallista turvallisuutta.

Viestikoekeskus Tikkakoskella vastaa tällä hetkellä Puolustusvoimien signaali- ja kuvaustiedustelusta sekä elektronisen sodankäynnin tukitoiminnasta. Uusien lakien myötä Viestikoekeskuksen seulontaoikeus laajenisi idän ja lännen tietoliikennekaapeleihin, joita kulkee Suomen kautta parikymmentä.

 

Ohra-ahon mukaan uudet tiedusteluvaltuudet loisivat toteutuessaan ”merkittävästi” uusia työpaikkoja Jyväskylään.

Kenraalimajuri Harri Ohra-aho ei kerro määriä, mutta tiettävästi kyse on kymmenistä työpaikoista, joista osa on siviileille.

Ohra-ahon mukaan kyberpuolustus, johon tietoverkkotiedustelu kuuluu, on ainoa osa-alue, johon Puolustusvoimat kohdentaa lisää sisäisiä virkoja lähivuosina. Jonkin verran palkataan myös ulkoa.

– Kymmenen vuoden aikana Puolustusvoimat investoi kyberpuolustukseen noin 200 miljoonaa euroa ja 200 henkilöä. Painopiste on kehittämiskauden alkuvuosina, Ohra-aho valottaa volyymiä.

 

Tietoliikennetiedustelu vaatii uutta osaamista, johon Ohra-ahon mukaan voidaan kouluttautua jo ennen tiedustelulakien voimaantuloa Puolustusvoimien sisäisiä verkkoja hyödyntäen.

– Kyberpuolustukseen ja -turvallisuuteen liittyvää koulutusyhteistyötä teemme Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa.

Jyväskylän merkitystä maamme kyber- ja tiedustelukeskuksena korostaa sekin, että täällä sijaitsee Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin päätoimipiste.

– Tietoliikennetiedustelun keskittyessä Tikkakoskelle lisääntyvät niin työntekijät, kalusto kuin tilatkin. Uusia rakennuksia emme näillä näkymin tarvitse, koska voimme tukeutua Tiedustelulaitoksen, Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskuksen sekä Ilmavoimien olemassa oleviin tiloihin, joihin toki joudutaan tekemään joitakin muutoksia tietoliikennetiedustelun käynnistämiseksi, Ohra-aho kertoo.

Tietoliikennetiedustelun mahdollistavat lakiuudistukset voisivat tulla voimaan vielä tällä hallituskaudella eli kevääseen 2019 mennessä, mikäli aikataulusta syntyy poliittinen yhteisymmärrys.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut