Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Saarikko: Etämyyntiä rajoitetaan ja Alkon monopoliasema turvataan

Perustuslakivaliokunnan mukaan esityksen lakitekstissä etämyynti Suomeen ei ole kiellettyä.

Keskustan Mauri Pekkarinen ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko keskustelivat eduskunnan täysistunnossa. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Miikko Isotalo / STT

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo asettavansa alkuviikosta työryhmän pohtimaan alkoholilaissa auki jäävää kysymystä etämyynnistä. Saarikon mukaan etämyyntiä tullaan rajoittamaan ja Alkon monopoliasema turvataan.

– Hallituksen tahdonilmaus on, että emme halua murtaa Alkon monopolia millään riskitekijöillä, joita etämyynti voisi pitää sisällään. Jos Suomessa väkevien alkoholijuomien myynti on rajoitettu Alkoon, sama koskee myös ulkomaisia toimittajia, Saarikko sanoo.

Etämyynti tarkoittaa alkoholin hankintaa toisesta EU:n jäsenvaltiosta siten, että myyjä vastaa juomien kuljetuksesta tai kuljetuksen järjestämisestä ostajalle.

Alkoholilakia aiemmin käsitellyt perustuslakivaliokunta ei hyväksynyt alkoholilakiin kaavailtua etämyynnin rangaistavuutta. Valiokunnan mukaan esityksen lakitekstissä etämyynti Suomeen ei ole kiellettyä, mutta lakiesityksen perusteluiden mukaan etämyynnistä pitäisi silti rangaista. Ristiriidan takia valiokunta vaati, että esityksestä poistetaan rangaistavuus. Hallitus kuitenkin halusi alkoholilain nopeasti voimaan eikä puuttunut perustuslakivaliokunnan vaatimukseen.

 

Saarikko ei lupaa selvitykselle tarkkaa kestoa

 

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei usko hallituksen vakuutteluja.

– Perustuslakivaliokunta lausunnossaan totesi, että jos ei ole kieltoa ja rangaistuksia, ei kieltoa ole oikeasti olemassa. Nyt olemassa olevan oikeustilan kannalta kieltoa ei ole, Rinne sanoo.

Hän ihmettelee, miksi hallituksen esityksestä on poistettu etämyynnin kieltopykälä. Hänen mukaansa Saarikon puheista on voinut päätellä, että kokoomus oli poistamassa kieltopykälän eduskuntakäsittelyn yhteydessä.

Rinne sanoo, että välitila ennen hallituksen ratkaisuja kestää ainakin kuukausia. Hän sanoo, että käyntiin lähtee prosessi, jossa Alkon yksinoikeus voi murentua.

– EU on kansanterveyden perusteella myöntänyt yksinoikeuspoikkeusluvan. Se voi purkautua, jos tilanne näyttäytyy elinkeinopolitiikalta ja valtionyhtiön suosimiselta, Rinne sanoo.

Saarikko ei ota suoraan kantaa selvitysprosessin kestoon. Hän sanoo lainsäädännön olevan äärimmäisen monimutkaista, sillä siihen liittyvät Tullin valvontakysymykset, verotuskysymykset, EU-oikeudellinen ulottuvuus, Alkon monopoliaseman turvaaminen ja keskeneräiset oikeusprosessit.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut