Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei halua korottaa kaupassa myytävän alkoholin prosenttirajaa

Eduskunta äänestää lain sisällöstä perjantaina.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai valmiiksi mietintönsä alkoholilain uudistuksesta. Emmi Korhonen

STT

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei päässyt alkoholin etämyyntiä koskevassa kiistassaan ratkaisuun vaan jätti asian epäselvään tilaan. Valiokunta sai aamulla valmiiksi mietintönsä alkoholilaista.

Valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) sanoo toivoneensa, että hallitus olisi antanut mietinnölle lisäaikaa, jotta etämyyntikysymys olisi voitu selvittää. Haataisen mukaan valiokunnan mietinnössä alkoholin etämyynnin sallittavuutta esitetään selvitettäväksi ja valmisteltavaksi.

– Kiire ajaa sen yli, että tehtäisiin huolellista lainsäädäntötyötä. Kiire tulee hallitukselta, joka haluaa lain voimaan nopeasti, Haatainen kritisoi.

Alkoholilakia aiemmin käsitellyt perustuslakivaliokunta ei hyväksynyt alkoholilakiin kaavailtua etämyynnin rangaistavuutta. Valiokunnan mukaan esityksen lakitekstissä etämyynti Suomeen ei ole kiellettyä, mutta lakiesityksen perusteluiden mukaan etämyynnistä pitäisi silti rangaista. Ristiriidan takia valiokunta vaati, että esityksestä poistetaan rangaistavuus. Valiokunta ei kuitenkaan muuttanut tilannetta vaan siirsi asian selvittämisen hallitukselle.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaa säilyttää Alkon monopolin, jos epäselvä tilanne lainsäädännössä ja oikeustapaukset vaarantaisivat monopolin. Valiokunnan mukaan valmistelussa pitää huomioida "että etämyyntiä koskevat ratkaisut eivät saa vaarantaa laissa säädetyn vahvuusrajan ylittävien alkoholijuomien vähittäismyynnin yksinoikeuden säilyttämistä".

– Olisin halunnut valmistella kunnolla etämyyntikysymyksen, Alkon monopoliaseman ja järjestelmän tulevaisuuden, Haatainen sanoo.

Etämyynti tarkoittaa alkoholin hankintaa toisesta EU:n jäsenvaltiosta siten, että myyjä vastaa juomien kuljetuksesta tai kuljetuksen järjestämisestä ostajalle.

Alkoholilaki tulee voimaan maaliskuun alussa, mutta juomasekoitusten vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloajat vapautuvat jo vuoden alussa.

Äänestys prosenttirajasta perjantaina

Eduskunta keskustelee laista tänään illalla kello 19.30 alkaen ja äänestää lain sisällöstä huomenna perjantaina kello 10. Valiokunta kannattaa kaupassa myytävän alkoholin prosenttirajaksi 4,7:ää. Haataisen mukaan valiokuntakuulemisissa oli hyvin laaja tuki nykyiselle prosenttirajalle kansanterveydellisistä syistä.

Hallituksen esityksessä prosenttiraja oli 5,5. Kolme valiokunnan jäsentä jätti mietintöön vastalauseen, jossa rajaksi ehdotetaan 5,5 prosenttia. Ehdotuksen takana ovat Sari Sarkomaa (kok.), Sari Raassina (kok.) ja Arja Juvonen (ps.). Kansanedustajat voivat perjantaina äänestää prosenttirajasta vapaasti.

Hallituspuolueista kokoomuksen ja sinisten ryhmissä vain muutamat edustajat vastustavat prosenttirajan nostoa. Keskustassa vastustajia on paljon enemmän, ja puolueen epävarmat edustajat pitkälti ratkaisevat äänestyksen kohtalon. Oppositiosta prosenttirajan noston kannattajia löytyy eniten perussuomalaisissa, kun ryhmässä vain muutama vastustaa nostoa. SDP:ssä enemmistö vastustaa prosenttirajan nostoa, mutta puolue ei tee asiassa ryhmäpäätöstä.

Valiokunta äänesti myös siitä, saako ruokakaupassa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Tässä asiassa hallituksen esitys valmistustaparajoitteen poistamisesta voitti.

Jos kaupassa myytävien alkoholijuomien prosentti nousee, alkoholiveroa kiristetään noin 100 miljoonalla eurolla. Hallitus pääsi asiasta yhteisymmärrykseen aiemmin. Jos prosentti ei nouse, veronkorotus kaatuu.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut