Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Lääkärijärjestö raportoi karuista uhriluvuista rohingya-vähemmistön kotiosavaltiossa Myanmarissa

Lääkärijärjestön arvio uhriluvusta on huomattavasti suurempi kuin Myanmarin armeijan arvio.

STT

Myanmarissa jo useita tuhansia rohingya-muslimeja on kuollut levottomuuksissa, jotka leimahtivat Rakhinen osavaltiossa elokuun lopulla. Lääkärit ilman rajoja -järjestö arvioi, että jo ensimmäisen kuukauden aikana yli 6 700 rohingyaa kuoli Myanmarin armeijan aloitettua sotilasoperaationsa. Järjestön mukaan kuolleiden joukossa on ainakin 730 alle viisivuotiasta lasta.

Lääkärijärjestön arvio uhriluvusta on huomattavasti suurempi kuin Myanmarin armeijan arvio, jonka mukaan kuolleita olisi ensimmäisten viikojen ajalta kaikkiaan nelisensataa.

Järjestön luvut pohjautuvat kyselyihin, joita on tehty rohingya-muslimien pakolaisleireillä Bangladeshissa. Kyselyiden mukaan noin 70 prosenttia uhreista on kuollut ammuttuina. Vajaat 10 prosenttia on palanut elävältä kodeissaan ja 5 prosenttia on pahoinpidelty hengiltä.

Alle viisivuotiaista lapsista lähes 60 prosenttia on kyselyn mukaan kuollut ampumisessa.

Levottomuuksien takia lähes 650 000 rohingyaa on paennut tänä vuonna naapurimaa Bangladeshiin, järjestö sanoo. Armeija on kertonut, että sotilasoperaatio kohdistuu vain kapinallisiin.

YK ja Yhdysvallat ovat luokitelleet armeijan toimet etniseksi puhdistukseksi.

Suomessa ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista Rakhineen ja kaikkea matkustamista Rakhinen pohjoisosiin, sillä poliittiset jännitteet voivat purkautua nopeasti.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut