Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ravintola-ala protestoi alkuperämerkintöjä vastaan

"Sipilän hallitus lisäämässä byrokratiaa."

Ehdotuksen mukaan ravintoloiden on ilmoitettava ruokien alkuperästä kirjallisesti. Emmi Korhonen

STT

Matkailu- ja ravintola-ala protestoi maa- ja metsätalousministeriön ruoan alkuperämerkintöjä koskevia linjauksia vastaan.

Alan etujärjestön MaRan mukaan maa- ja metsätalousministeriö on asettamassa ravintolat mahdottomaan asemaan, kun se ehdottaa, että ravintoloiden on ilmoitettava kuluttajille tuoreen lihan ja kalan sekä kalajalosteiden alkuperä kirjallisesti.

MaRa muistuttaa, että ravintoloiden lounasmenut voivat vaihtua joka päivä ja ravintolassa voi olla päivittäin jopa 50–60 eri raaka-ainetta, joiden alkuperä olisi ilmoitettava.

MaRa muistuttaa myös, että ravintolat eivät saa alkuperätietoja helposti, sillä ravintolaan tulevissa raaka-ainepakkauksissa voi alkuperämaan sijasta olla merkintänä vain EU tai ei-EU. Kaloissa voi olla pelkkä kalastusalueen kertova koodi.

– Alkuperämerkinnän etsiminen ja sen ilmoittaminen kirjallisesti luo ravintoloille uuden paljon aikaa vievän velvoitteen, mikä aiheuttaa virheitä, joista puolestaan elintarvikevalvojat rankaisevat ravintoloita, MaRa kirjoittaa tiedotteessaan.

Ministeriön tarkoituksena on edistää kotimaisten raaka-aineiden ja pientuottajien tuotteiden käyttöä, mutta MaRan mukaan raskas ilmoitusbyrokratia johtaa päinvastaiseen tilanteeseen.

MaRan mukaan on todennäköistä, että alkuperämerkintäpakko johtaa raaka-aineiden vakioimiseen sekä sesonki- ja pientuottajien raaka-aineiden käytön vähentämiseen. Ravintolat keskittävät hankinnat suurille tavarantoimittajille ja suuriin tukkuihin, joiden toimitusvarmuus on hyvä. Raaka-ainehankinnoissa suositaan elintarvikkeita, joilla on sama alkuperä ja joita on tarjolla paljon, MaRa arvioi.

– Pääministeri Sipilän hallituksen tarkoituksena oli hallinnollista taakkaa koskevan sääntelyn vähentäminen. Alkuperämerkintäpakko on hyvä esimerkki siitä, että tosiasiassa byrokratia vain lisääntyy, MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut