Mustien ihmisoikeuksien puolesta taistelleet eivät halunneet Trumpia museonsa avajaisiin

Tilaisuuden pääpuhuja ja joukko muita kutsuvieraita oli ilmoittanut boikotoivansa avajaisia, mikäli Trump osallistuu.

Museon edustajat pyysivät Trumpia pitämään puheen julkisia avajaisia edeltäneessä kutsuvierastilaisuudessa mutta jättämään varsinaiset avajaiset väliin. Nicholas Kamm

STT

Yhdysvalloissa Mississippissä mustien ihmisoikeustaistelulle omistetun uuden museon avajaisia on varjostanut kiista siitä, onko presidentti <Person>Donald Trump</Person> tervetullut paikalle.

Tilaisuuden pääpuhuja ja joukko muita kutsuvieraita oli ilmoittanut boikotoivansa avajaisia, mikäli Trump osallistuu. Boikotoijien mielestä Trumpin puheet ja teot vaalikampanjan aikana ja presidenttinä ovat heikentäneet mustien asemaa Yhdysvalloissa, eikä tämä ansaitse siksi kutsua tilaisuuteen.

Museon edustajat pyysivät lopulta Trumpia pitämään puheen julkisia avajaisia edeltäneessä kutsuvierastilaisuudessa mutta jättämään varsinaiset avajaiset väliin.

Trump piti kutsuvierastilaisuudessa lyhyen puheen, jonka aikana hän vaikutti noudattavan puheenkirjoittajiensa käsikirjoitusta sen sijaan, että olisi ominaiseen tapaansa muutellut puhetta lennosta.

– Ihmisoikeusmuseo tallettaa historiaa afroamerikkalaiseen yhteisöön kohdistuneesta sorrosta (ja) taistelusta orjuuden lopettamiseksi, (rasististen) Jim Crow -lakien lopettamiseksi, äänioikeuden saamiseksi, jotta toiset saisivat elää vapaina, hän sanoi Washington Postin mukaan.

– Tänään osoitamme vakavina kunnioitusta menneisyyden sankareillemme ja omistaudumme rakentamaan vapauden, tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja rauhan tulevaisuutta.

Trump lyttäsi ihmisoikeustaistelijan

Avajaisten pääpuhuja, edustajainhuoneen jäsen <Person>John Lewis</Person> marssi mustien ihmisoikeuksien puolesta <Person>Martin Luther Kingin</Person> rinnalla. Lewis johti Alabamassa Selmasta Montgomeryyn vuonna 1965 järjestettyä marssia, joka jäi historiaan, kun osavaltion joukot yrittivät tukahduttaa rauhanomaisen protestin väkivalloin. Valokuvat väkivallasta levisivät tiedotusvälineiden välityksellä ympäri maata ja lisäsivät valkoisten amerikkalaisten sympatiaa mustien ihmisoikeustaistelua kohtaan. Lewis sai marssilla kallomurtuman.

Tänä vuonna Lewis boikotoi Trumpin virkaanastujaisia, mistä harmistunut Trump sanoi hänen olevan pelkkää puhetta eikä lainkaan toimintaa tai tuloksia.

Lewisin mukaan Trumpin toiminta presidenttinä on ollut suorassa ristiriidassa ihmisoikeustaistelijoiden arvojen kanssa.

– Presidentti Trumpin osallistuminen tilaisuuteen ja hänen loukkaava politiikkansa on loukkaus ihmisille, joista tämä museo kertoo, Lewis ja mississippiläinen edustajainhuoneen jäsen<Person> Bennie Thompson </Person>sanoivat yhteisessä tiedotteessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut