Poliisihallitus selvittää itsenäisyyspäivän lastentapahtuman siirtämisen Helsingissä

Selvitystä pyytäneen Feministisen puolueen puheenjohtaja Aro: Kaupunkitilaa vallataan.

Feministisen puolueen puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Katju Aro Antti Aimo-Koivisto

STT

Poliisihallitus aloittaa selvityksen itsenäisyyspäivän lastentapahtuman siirtämistä koskeneesta päätöksestä. Päätöksen laillisuutta pyysi selvittämään Feministisen puolueen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Katju Aro.

Helsingissä Töölöntorille itsenäisyyspäiväksi suunniteltu lastentapahtuma joutui siirtymään, koska torille oli aiemmin ilmoitettu äärijärjestöjen 612-mielenosoitus.

– Pormestari Jan Vapaavuori kehotti luottamaan poliisin ratkaisuun asiassa. Poliisin linjaus ei kuitenkaan minun tulkintani mukaan ollut lain hengen mukainen. Siksi pyysin poliisilta selvityksen asiasta. Arvostan sitä, että sain vastauksen nopeasti ja että päätöksen laillisuus halutaan selvittää, Aro sanoo tiedotteessa.

Aron mukaan asialla on merkitystä tilanteessa, jossa äärioikeiston mielenosoitukset ovat lisääntyneet Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

– Kaupunkitilaa vallataan Helsingissäkin tavalla, joka estää muita käyttämästä sitä, puolue katsoo.

Puolue toivoo laillisuusselvityksen tarkentavan kokoontumislain tulkintaa ja nostavan esiin lainsäädännön puutteet.

Aro kaipaa selvitystä myös siitä, painostiko poliisi Helsingin Tukkutoria purkamaan lastentapahtuman kanssa tehdyn sopimuksen.

Helsingin poliisilta pyydetty selvitys

Poliisihallitus kertoo STT:lle aloittaneensa laillisuusvalvontaselvityksen. Poliisihallitus on lähettänyt Helsingin poliisilaitokselle asiasta selvitys- ja lausuntopyynnön.

– Helsingin poliisilaitosta pyydetään hankkimaan asiasta toimineilta virkamiehiltä selvitys toiminnastaan ja niiden perusteista, minkä lisäksi poliisilaitosta pyydetään antamaan menettelyn asianmukaisuudesta oma lausuntonsa, kertoo poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen sähköpostitse.

Poliisihallitus ottaa ratkaisussaan kantaa siihen, onko Helsingin poliisilaitoksen menettely ollut virheellistä vai ei.

– Jos menettely todetaan virheelliseksi, Poliisihallitus voi kiinnittää poliisilaitoksen huomiota havaitsemaansa epäkohtaan tai vakavammissa tapauksissa antaa huomautuksen menettelyn virheellisyydestä, Väisänen kertoo.

Laillisuusvalvonta-asioiden keskimääräinen käsittelyaika on kuusi kuukautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.