Satavuotiasta Suomea juhlittiin upeissa puvuissa – katso kuvasarja Linnan juhlien valopilkuista

Presidentinlinnassa nähtiin toinen toistaan hienompia asuja.

Laulaja Alma Miettinen ja hänen siskonsa Anna Miettinen erottuivat persoonallisilla tyyleillään. Jussi Nukari / Lehtikuva

Heta Hassinen, Minna Nyrhinen-Blazquez, Matias Åberg / STT

Suomen lipun sininen ja valkoinen olivat selkeästi inspiroineet Presidentinlinnan vieraita itsenäisyyden juhlavuonna. Iltapuvut sädehtivät sinisen eri sävyissä ja illan aikana nähtiin myös useita kokovalkoisia mekkoja.

Satavuotiaan Suomen arvokas kunnioittaminen näkyi pukeutumisessa, sillä moni oli valinnut ylleen yksinkertaisia, tyylikkäitä malleja, ja paljastelun sijaan suosiota saivat hihat. Lisäksi Linnassa nähtiin monia kirkkaita, yksivärisiä pukuja, joiden väreinä oli niin juhlavaa punaista kuin maanläheistä vihreää.

Presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio oli pukeutunut smaragdinvihreään silkkimekkoon. Tyyliä täydensivät aidoista kieloista tehdyt hiuskoru ja rannekoru.

Raskaana oleva Haukio lepäsi ensimmäisen kättelykierroksen jälkeen ja palasi Niinistön rinnalle entisten presidenttien astellessa punaista mattoa pitkin Linnan valtiosaliin.

Presidentti Tarja Halonen oli pukeutunut Euran muinaispukuun, jota hän piti Linnan juhlissa jo vuonna 2001. Presidentti Martti Ahtisaari taas saapui juhliin yksin, sillä Eeva Ahtisaari oli jäänyt kotiin toipilaana. Juhliin osallistui myös edesmenneen presidentin Mauno Koiviston leski Tellervo Koivisto.

Kättelyn päätyttyä kuultiin erityisenä ohjelmanumerona kuorolaulua, kun Ylioppilaskunnan laulajat ja Philomela-kuoro lauloivat juhlavieraille Finlandia-hymnin ja Maamme-laulun.

Kohtaamisen juhlaa

Juhlien teemana oli sukupolvien kohtaaminen. Kutsuvieraiden joukossa oli niin sotaveteraaneja ja lottia kuin ansioituneita nuoria ympäri maan. Illan aikana nähtiin myös monia tuttuja kasvoja, kun Linnaan saapui omien alojensa legendoja, kuten urheilijoista jalkapalloilija Jari Litmanen, jääkiekkoilija Teemu Selänne ja formulakuljettaja Mika Häkkinen. Kulttuurialan suurista nimistä juhlissa olivat teatterilegenda Lasse Pöysti, kirjailija Eeva Kilpi ja säveltäjä Kaija Saariaho.

Tunnelma Linnassa oli hyvin välitön, kun vieraat pyrkivät juttusille ihailemiensa ihmisten kanssa tungoksen täyttämissä saleissa. Esimerkiksi taiteilija Vesa-Matti Loiri oli innoissaan nähdessään ratakelaaja Leo-Pekka Tähden.

Nuorista vieraista huomiota herätti kansainvälistä uraa tekevä laulaja Alma Miettinen, joka saapui juhliin tyylilleen uskollisena kirkkaankeltaisissa hiuksissa ja mustassa puvussa. Koruna hän kantoi leijonariipusta. Juhliin oli kutsuttu myös Alman kaksoissisko ja kollega Anna Miettinen.

– Jaamme siskoni Annan kanssa kaiken, joten Tarja Halostakin tanssitamme yhdessä, Alma Miettinen sanoi STT:lle.

Kansallispuku nosti suosiotaan

Kansallispukuja nähtiin illan aikana huomattavan useita. Esimerkiksi vihreiden kansanedustajat Satu Hassi, Outi Alanko-Kahiluoto ja Krista Mikkonen saapuivat juhliin kansallispuvuissa. Muutama mieskin oli sonnustautunut perinteikkääseen kansallispukuun.

Vaatesuunnittelijat Jaana Varkki-Terho ja Katri Niskanen arvioivat STT:lle ennen juhlaa, että kansallispukujen suosio on mukavaa vaihtelua.

– Se on kaunis juhlapuku, ja se sopii hyvin tähän tilaisuuteen erityisesti tänä vuonna, Niskanen sanoi.

Suunnittelijoiden mukaan Suomi 100 -vuoden trendi on ollut kotimaisuus. Linnan punaisella matolla näkyikin vahvasti suomalaissuunnittelijoiden kädenjälki. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.