Kolumni: Ulkosuomalaisten Suomi on mielenkuva

Kirsi-Marja Häyrinen- Beschloss kertoo kolumnissaan ulkosuomalaisten ajatuksia Suomesta.

Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss

Kirsi-Marja Häyrinen- Beschloss

Miten nykymuuttajat juhlistavat entistä kotimaataan, 100-vuotiasta Suomea? Entä mitä he ajattelevat Suomesta ja suomalaisesta identiteetistä asuttuaan vuosia, usein jopa vuosikymmeniä ulkomailla?

”Sitä Suomea, josta maailmalle lähdin 20 vuotta sitten, ei enää ole olemassa. Mutta toisaalta, ei Amerikkakaan ole sama kuin se, johon muutin”, kertoo Tenneseen Knoxvillessa asuva Markku Nylander.

Nylander sanoo, ettei hänestä saisi amerikkalaista kirveelläkään, sillä suomalainen kulttuuri-identiteetti on säilynyt vahvana kuluvina vuosina.

”Urheilukisoissa kannustan aina Suomea ja Maamme-laulu nostaa palan yhä kurkkuun. ”

Vuosina 1990-2017 ulkomaille muutti noin 40 000 Suomen kansalaista. Kuulun itse tuohon joukkoon; lähdinhän ensimmäistä kertaa houkuttelevan työmahdollisuuden perässä New Yorkiin 1991. Siinä rytäkässä tapasin samalla alalla työskentelevän tulevan amerikkalaisen puolisoni. Asuttuamme neljä vuotta Helsingissä, päädyimme pysyvästi Yhdysvaltoihin 1997 ja perustimme täällä perheen.

Suomi 100 -juhlavuonna huomaan olevani pätevä kandidaatti edustamaan nykymuuttajia, sillä minussa kiteytyvät useimmat nykymuuttajia kuvaavat kategoriat: olen nainen, korkeasti koulutettu ja kielitaitoinen. (Totta kai miehiäkin on paljon joukossa. Useimmiten ulkosuomalaisissa tulee vastaan noin nelikymppinen koulutettu suomalaisnainen.) Lähdin ulkomaille kiintoisan työtehtävän perässä, mutta rakkaus lopulta ”pakotti” muuttamaan ja jäämään Yhdysvaltoihin.

Koulutus, kielitaito, työpaikka sekä usein rakkaus yhdistettynä sisukkuuteen ja periksiantamattomuuteen on monen lähtijän yksinkertainen, mutta pätevä resepti maailmalla pärjäämiseen. Ne erottavat meidät nykymuuttajat myös viime vuosisadan alun suomalaissiirtolaisista. Meillä on hyvä koulutus, josta saamme kiittää isänmaata, ja josta monet vanhemman polven siirtolaiset saattoivat vain haaveilla.

”Olen ylpeä suomalaisuudestani! Olen itsenäinen, hyvän koulutuksen saanut ja etuoikeutettu monessa mielessä. Mutta muutto Suomesta on tehnyt nöyräksi ja opettanut vielä lisää elämästä”, sanoo Elviira Koikkalainen.

Vanhat siirtolaispolvet erosivat meistä muutenkin. He muodostivat omat vahvat heimo- ja kulttuuriyhteisönsä Suomea muistuttaviin Michiganin, Minnesotan ja Ohion pohjoisiin osavaltioihin. Tänä päivänä Yhdysvaltain suomalaiset facebook-ryhmässä on lähes 3 800 jäsentä. Useissa kaupungeissa toki tavataan ihan naamatusten amerikansuomalaisten yhdistyksissä ja kerhoissa.

Ja vaikka moni nykymuuttaja on viettänyt jo pari vuosikymmentä vieraalla maalla, he tuntuvat olevan hyvin uskollisia vanhaa kotimaataan kohtaan.

”Minulla on tapana kiillottaa vaariltani perinnöksi saadut hopeiset kynttilänjalat aina ennen Suomen itsenäisyyspäivää. Vaarini oli sotaveteraani, ja kynttilänjalat hän sai 50-vuotislahjaksi työpaikaltaan. Ne olivat aina kunniapaikalla hänen ikkunalaudallaan”, kuvaa Anna-Maria Davies.

Davies kertoi itsenäisyyspäivänä menevänsä töiden jälkeen kampaajalle ja syövänsä suomalaisesta ruokalajeista koostuvan kynttilänvaloillallisen.

Floridassa asuva Helena Banning taas kertoo:

”Suomi oli 50-vuotias vuonna 1967, kun sieltä läksin maailmalle ja nyt Suomi on 100-vuotias. Kotimaani on Suomi, mutta siellä olen vähän kuin turisti. Kotini on täällä.”

Kirjoittaja on Yhdysvalloissa asuva vapaa toimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut