Sisulla lukioon ja Linnan juhliin – Elias Grudinschi opetteli onnettomuuden jälkeen kaiken uudestaan

Grudinschi joutui nelosluokkalaisena vuonna 2009 onnettomuuteen, jossa auto tönäisi hänet pyörän selästä tien pintaan.

Elias Grudinschi. Jussi Nukari

Heta Hassinen / STT

Etelä-Karjalasta kotoisin oleva Elias Grudinschi on yksi Linnan juhliin kutsutuista maakuntien nuorista. Grudinschi arvelee, että presidentti Sauli Niinistö sai idean hänen kutsumiseensa Lappeenrannan Me-talon henkilökunnalta. Grudinschi oli siellä viime kesänä kesätöissä vetämässä lasten taikuripajaa.

Lukiossa opiskelevan Grudinschin tarina on vaikuttava. Hän joutui nelosluokkalaisena vuonna 2009 onnettomuuteen, jossa auto tönäisi hänet pyörän selästä tien pintaan.

– Lensin pää edellä asfalttiin ja jouduin siitä koomaan. Koomasta herättyäni jouduin opettelemaan kaikki taidot uudestaan, puhumisesta lähtien, Grudinschi kertoo.

Pikkuhiljaa Grudinschi opetteli uudestaan puhumaan, syömään, kävelemään ja uimaan.

Koulussakin hän aloitti oppimisen aivan alkeista ja jatkoi peruskoulua henkilökohtaisen avustajan kanssa. Yläasteen lopussa Grudinschi joutui vakuuttelemaan sitkeästi koulun henkilökuntaa ja kuntoutuksessa mukana olleita asiantuntijoita siitä, että hän saa jatkaa lukioon.

– Ainoat henkilöt jotka uskoivat siihen, että minulle pitäisi antaa mahdollisuus päästä näyttämään kykyjäni lukiossa, olivat äitini ja neuropsykologini.

Nyt nuorukainen on opiskellut lukiossa kaksi ja puoli vuotta. Opiskelu sujuu hyvin, mutta hän aikoo suorittaa lukion neljässä vuodessa, jotta pystyy jaksottamaan opinnot omalle tahdilleen sopiviksi.

Linnan juhliin Grudinschi lainasi perhetuttavalta frakin, jota hän käytti myös vanhojen tansseissa. Presidentinlinnassa Grudinschi toivookin pääsevänsä tanssilattialle.

– Tulin juhliin ilman avecia, joten olen miettinyt, että kenen kanssa pääsisin tanssimaan, Grudinschi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.