Kallion lukion häirintäepäilyt eivät johda esitutkintaan

Kaupunki aikoo kuulla häirinnästä epäiltyä opettajaa vielä joulukuussa.

STT uutisoi marraskuun alussa, että lKallion lukion opettaja oli piinannut ja lähennellyt lukuisia naispuolisia opiskelijoita vuosien ajan. Mikko Stig / Lehtikuva

Jecaterina Mantsinen / STT

Helsingin poliisi ei aloita esitutkintaa Kallion lukion häirintäepäilyistä. Poliisille kerrotut epäasiallisiksi koetut tapahtumat ovat tapahtuneet ennen kuin seksuaalinen ahdistelu kriminalisoitiin, poliisi kertoi tiistaina.

Poliisiin otti esiselvityksen aikana yhteyttä kuusi ihmistä. Viiden yhteydenotossa tuotiin esille miesopettajan epäasiallinen käytös, mutta tapahtumat ajoittuvat vuosille 1997–2014. Seksuaalinen ahdistelu tuli rikoslakiin syyskuussa 2014.

Esiselvityksen aikana poliisi kirjasi yhden rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Epäilty teko tapahtui vuonna 2000, joten rikoksen syyteaika on vanhentunut.

STT uutisoi marraskuussa, että Helsingin Kallion lukiossa vuosikymmeniä toiminut miespuolinen teatterin opettaja on piinannut oppilaitaan läpi 2000-luvun muun muassa tekstiviestein ja intensiivisin halauksin. Oppilaat myös kertovat hänen lähennelleen esimerkiksi raiskausharjoitusten lomassa. Opettaja kiistää ahdistelleensa tai osallistuneensa raiskausharjoitukseen aktiivisena osapuolena.

Helsingin kaupunki kertoi jo samana päivänä, että asia viedään poliisille. Opettaja hyllytettiin toimestaan heti. Kaupunki selvittää nyt, onko opettajalla edellytyksiä jatkaa.

Helsingin kaupungin toimialajohtaja Liisa Pohjolainen sanoo STT:lle, että kaupunki on saanut nykyisiltä opiskelijoilta ja entisiltä rehtoreilta asiassa selvitykset ja että häirinnästä epäiltyä opettajaa on tarkoitus kuulla joulukuun aikana.

Opettaja sai varoituksen 2004

Opettajasta kanneltiin vuosien aikana rehtorille useasti. Ex-rehtori oli antanut opettajalle varoituksen vuonna 2004, mutta opettajan toimintaan ei STT:n lähteiden kertoman mukaan puututtu siten, että epäasiallinen toiminta olisi saatu loppumaan.

STT sai reilu viikko sitten käsiinsä entisten rehtoreiden selvitykset. Niistä käy ilmi muun muassa, että teatteriopettajan epäasiallinen toiminta nousi koulussa esiin viimeksi viime vuonna, mutta rehtori puuttui siihen vain keskustelemalla opettajan kanssa.

Pohjolaisen näkemyksen mukaan rehtorit ovat toimineet asianmukaisesti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö toivoi tiistaina Helsingin kaupungilta selvitystä, miten kaupunki varmistaa oppilaiden ja opiskelijoiden oikeuden turvalliseen oppimisympäristöön. Pyyntö johtuu Kallion lukion epäillyistä häirintätapauksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.