Eduskunta kokoontui itsenäisyyden juhlaistuntoon

Juhlapäätöksellä lahjoitettiin 50 miljoonaa lasten hyvinvointiin.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela avasi istunnon puheellaan. Jussi Nukari / Lehtikuva

Tuomas Savonen / STT

Eduskunta on tänään kokoontunut Suomen satavuotiaan itsenäisyyden juhlaistuntoon eduskuntatalossa. Asialistalla oli yksi ainoa asia, lakialoite laiksi Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön valtuuskunnan asettamisesta.

Juhlapäätöksellä lahjoitettiin 50 miljoonan euron arvoinen osakelahjoitus Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiölle. Säätiö käyttää lahjoitetun pääoman tuottoa Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden edistämiseen.

Juhlaistunnon aluksi kuultiin Kaartin soittokunnan fanfaariryhmän esittämä Suomi 100 -juhlafanfaari ja puhemies Maria Lohelan (sin.) puhe.

– Säätiöt ja säädökset ovat vain keinoja, tavoitteena meillä kaikilla on luoda mahdollisimman onnellinen elämä jokaiselle suomalaiselle lapselle, Lohela luonnehti puheessaan eduskunnan juhlapäätöstä.

"Suomea ei saa päästää jakautumaan kahtia"

Lohelan puheen jälkeen kuultiin eduskuntaryhmien edustajien puheenvuorot juhlapäätökseen liittyen.

Puheissa kannettiin huolta muun muassa Suomen kahtiajakautumisesta.

– Suomea ei saa päästää jakautumaan kahtia. Ei revitä vaan rakennetaan. Pidetään huolta itsestämme ja toinen toisistamme, myös heikompiosaisista, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vetosi puheenvuorossaan.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Suomen menestystarina on tarina siitä, miten kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa.

– Näin on syntynyt luottamus siitä, että olemme samassa veneessä, Lindtman sanoi.

– Jotta voimme jatkossakin olla ylpeitä rakkaasta isänmaastamme, lastemme on voitava elää ympäristössä, jossa jokainen on arvokas, jossa ei esiinny vihapuhetta eikä kiusaamista erilaisuuden takia, jossa kunnioitetaan toista ihmistä, jossa jokainen voi oppia ja sivistyä, hän jatkoi.

Tilaisuus päättyi kolminkertaiseen eläköön-huutoon isänmaalle.

Juhlaistunnon jälkeen ohjelmassa oli kahvitilaisuus eduskunnan valtiosalissa.

Paikalla eduskunnassa ovat kansanedustajien lisäksi muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Kutsuvieraiden joukossa on myös entisiä presidenttejä, pääministereitä ja muita poliittisia johtajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut