Itsenäisyysjuhlien etkopäivä on tapahtumia väärällään

Eduskunnan Suomi 100 -juhlallisuudet huipentuvat tänään juhlaistuntoon.

Juhlaistunnossa eduskunta tekee päätöksen valtion lahjasta satavuotiaalle Suomelle. Martti Kainulainen / Lehtikuva

STT

Suomen huomenna täyttyvää satavuotista taivalta itsenäisenä kansakuntana voi jo tänään juhlistaa monin tavoin. Tarjolla on muun muassa itsenäisyysjuhlia, lipunnostoa, vierailua sankarihaudoilla ja -muistomerkeillä, partiolaislupauksia, kahvitteluja ja konsertteja.

Säkkipimeys ei juhlijoita lannista, sillä illalla valaistaan ympäri maata keskeisiä kohteita sinivalkoisin värein. Lisäksi tuhansissa lipputangoissa liehuvat valaistut siniristiliput, jotka voi vetää salkoon jo iltakuudelta. Lippu saa liehua salossa koko yön aina huomisen itsenäisyyspäivän iltakymmeneen saakka. Pimeän ajaksi lippu valaistaan.

Eduskunnan Suomi 100 -juhlallisuudet huipentuvat niin ikään tänään juhlaistuntoon. Istunnossa eduskunta tekee päätöksen valtion lahjasta satavuotiaalle Suomelle. Lahja on 50 miljoonan osakelahjoitus Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiölle. Säätiön tarkoituksena on edistää lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia.

Lapset juhlivat Säätytalossa, aikuiset kahvittelevat keskenään

Iltapäivällä Säätytalolla Helsingissä itsenäisyyttä juhlivat tulevaisuuden toivot eli lapset. Juhlaa isännöi pääministeri <Person>Juha Sipilä</Person> (kesk.). Paikalle juhlimaan on kutsuttu yli 600 lasta, kaksi jokaisesta Suomen kunnasta. Koska juhla kuuluu lapsille, jäävät vanhemmat ja saattajat juhlatalon ulkopuolelle. Hauskan ohjelman lisäksi muksuille on luonnollisesti tarjolla suolaista ja makeaa syötävää.

Varsinaista pukukoodia lapsille ei ole. Järjestäjät ovat ohjeistaneet, että arvokas juhla toteutuu parhaiten, jos jokainen lapsi voi saapua juhlaan sellaisissa juhlavaatteissa, jotka kokee itselleen sopiviksi.

Kaikki voivat päästä juhlistamaan itsenäisyyttä myös omassa lähipiirissä. Sadoilla työpaikoilla ja yrityksillä kahvitellaan tänään sinivalkoisissa merkeissä, kun pannu porisee täyttä satasta juhlivan Suomi-neidon kunniaksi.

Itsenäisyysetkoille karaokeravintolaan

Virallinen Suomen itsenäisyysjuhlan avaustilaisuus järjestetään Helsingin Kauppatorilla iltakuudelta. Kauppatorille rakentuu sadan Suomen lipun installaatio, kun siniristiliput nostetaan salkoihin lasten ja nuorten voimin. Lipunnostossa ovat mukana maan korkein johto, presidentti <Person>Sauli Niinistö,</Person> pääministeri Juha Sipilä ja eduskunnan puhemies <Person>Maria Lohela</Person> (sin.). Juhlan avaa presidentti Niinistö.

Jo tätä ennen, kello viideltä, presidenttien haudat valaistaan kynttilöin. Myös <Person>Paavo Nurmen</Person> patsaan läheisyyteen sytytetään tuli alkuperäiseen vuoden 1952 olympialaisten tulimaljaan.

Itsenäisyyspäivän etkoille pääsee myös mukaan vaikka tallustelemalla lähikirjaston itsenäisyysjuhlaan tai suuntaamalla karaokeravintolaan, jotka ovat haastaneet kaikki suomalaiset laulamaan yhdessä samalla kellonlyömällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut