Nuorten uusi itsenäisyysjulistus: Kunnon kansalaisista on kunnon isänmaa luotu

Suomen itsenäisyysjulistuksen antamisesta sata vuotta - Valtioneuvoston linnassa juhlivat historia, nykyisyys ja tulevaisuus

Sanna Nikula / STT

Kunnon kansalaisista on kunnon isänmaa luotu. Näihin kirjailija Maria Jotunin vastaan pistämättömiin sanoihin päättyy nuorten uusi itsenäisyysjulistus Suomen seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Kuopion Lyseon lukion oppilas Rasmus Keinänen luki julistuksen tänään Valtioneuvoston linnassa itsenäisyyssenaatin sukujen jäsenille ja Suomen nykyisille ministereille.

Tänään on kulunut tasan sata vuotta siitä, kun Suomen senaatti eli silloinen maan hallitus antoi itsenäisyysjulistuksen. Eduskunta hyväksyi senaatin toimet itsenäisyyden julistamiseksi 6.12., ja siksi vasta siitä muotoutui itsenäisyyspäivä.

Keinänen voitti yhdessä Antti Rossisen, Olli Kaksosen ja Santeri Leinosen kanssa Satakuntaliiton organisoiman 100visio-kilpailun, joka kutsui koululuokat kirjoittamaan Suomelle uuden itsenäisyysjulistuksen vuosiksi 2017–2117.

– Tämä on ikimuistoinen ja ainutkertainen tilaisuus, ihastelivat nuoret miehet kakkukahvittelun aikana ja harmittelivat Kaksosen puolesta, ettei tämä päässyt paikalle.

Rossinen istui pyörätuolissa jalka kipsissä. Hän myönsi, että ansiokas teksti syntyi pakon edessä. Nelikon oli päästävä kurssista läpi, ja julistus oli lopputyö.

– Kun jotakin tekee, se pitää tehdä kunnolla, painotti  kuitenkin Keinänen motivaatiota.

Hän on porukan ainoa, joka haluaisi jonain päivänä ministeriksi.

– Pääministerillä on tietenkin eniten valtaa, mutta opetusministerin tehtäväkin olisi kiinnostava.

Historiallisen päivän aluksi vuoden 1917 itsenäisyyssenaatin sukujen edustajat saapuivat Valtioneuvoston linnan edustalle vuoden 1924 linja-autolla. Sen jälkeen he istuivat nykyisessä presidentin esittelysalissa niille paikoille, joissa vuoden 1917 itsenäisyyssenaattoritkin istuivat tasan sata vuotta sitten. Presidentin esittelysali toimi tuolloin senaatin istuntosalina.

Senaatin jälkeen kokoontui nykyinen valtioneuvosto juhlaistuntoon pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla.

"Ainoastaan maailmalle avoin Suomi voi menestyä"

Sipilä kiitti juhlaistunnossa kaikkia itsenäisen Suomen hallituksia ja ministereitä. Hän toivoi puheessaan, että myös tulevaisuuden hallitukset rakentavat Suomea yhdessä rohkeasti ja eteenpäin katsoen.

– Sadan vuoden katkeamaton kansanvallan kaari on harvinainen koko maailmassa. Se erottaa Suomen useimmista muista maailman valtioista. Kun juhlimme valtiollisen itsenäisyyden sataa vuotta, juhlimme samalla vahvaa suomalaista kansanvaltaa, Sipilä sanoi.

Pääministeri luonnehti koululaisten itsenäisyysjulistusta aivan upeaksi tekstiksi, jossa on otettu kaikki olennainen huomioon. Julistus ottaa kantaa muun muassa koulutuksen ja tutkimuksen, kielten opiskelun, kestävän kehityksen ja tasa-arvon puolesta.

– Rauhallinen ja hyvinvoiva maailma on edellytys rauhalliselle ja hyvinvoivalle Suomelle. Ainoastaan maailmalle avoimena Suomi voi menestyä tulevaisuudessa. Koska perusasiat ovat maassamme jo erinomaisesti, on meidän autettava ihmisiä, joilla asiat ovat huonommin. Suomen pitää näyttää maailmalle mallia tasa-arvossa, demokratiassa ja onnellisuudessa, määrää uusi itsenäisyysjulistus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut