Satojen muusikoiden yhteissoitto avasi itsenäisyyskarkelot Oulussa

Pääministerillä ottaa juhliminen jo jäseniin näin loppumetreillä: Mieluisaa on silti.

Prseidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio sekä pääministeri Juha Sipilä ja hänen puolisonsa Minna-Maaria Sipilä osallistuivat juhlallisuuksiin. Timo Heikkala / Lehtikuva

Sanna Nikula / STT

Huikea kymmenen orkesterin yhteissoitto avasi lauantaina Suomen satavuotisjuhlavuoden itsenäisyyskarkelot valtakunnallisessa Suomi 100 -juhlassa Oulussa. Yhdessä-niminen alkusoitto on Oulun Musiikkijuhlien taiteellisen johtajan Jaakko Kuusiston säveltämä, ja hän myös johti konsertin.

– Idea tuli orkestereilta, jotka halusivat satavuotisjuhlaan jotain valtakunnallisesti näyttävää, Kuusisto kertoo ja lisää tavoitelleensa juhlavaa, mutta rentoa sävellystä.

Teos on konkreettinen näyttö Suomen kansainvälistä ihailua niittävästä orkesteriverkostosta.

Paikalla Ouluhallissa soittivat Oulu Sinfonia ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja puheosuuksista vastasi tanssija, koreografi Minna Tervamäki. Valtavalla valkokankaalla orkestereita täydensi kahdeksan muuta orkesteria etukäteen kuvatussa ja nauhoitetussa osuudessa. Yhteensä teoksessa soitti 404 muusikkoa. Mukana olivat muun muassa Lapin kamariorkesteri, Sinfonia Lahti ja UMO Jazz Orchestra.

– En tiedä, tuleeko urallani toista vastaavaa tilaisuutta johtaa. Tämä oli suuri kunnia, sanoo Kuusisto, joka juhlii varsinaista itsenäisyyspäivää Linnan juhlissa.

Kaikkiaan musiikkia, tanssia ja sirkusta pursunneessa juhlassa nähtiin yli 750 esiintyjää. Tilaisuus päättyi itseoikeutetusti Jean Sibeliuksen Finlandiaan.

"Tärkeää juhlia koko maassa"

Juhlaa isännöivät Suomi 100 -valtuuskunnan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.).

–On tärkeää, että Suomi 100 -vuotta vietetään koko maassa. Koska itsenäisyyspäivän juhlat ovat pääkaupungissa, oli luonnollista, että tämä on pohjoisessa, perusteli Sipilä juhlan järjestämistä kotiseudullaan.

Hän luonnehti juhlien antia upeaksi kulttuurielämykseksi, jonka mahtava Jaakko Kuusisto oli joukkueineen kattanut.

Sipilä sanoi ammentaneensa muihinkin töihinsä energiaa niistä kymmenistä, ellei sadoista juhlavuoden tapahtumista, jotka nyt viimeisellä viikolla huipentuvat.

– Vaikka täytyy sanoa, että pikkuisen alkaa jo jäseniin ottaa tämä juhliminen, mutta on tämä niin mieluista juhlia satavuotiasta Suomea, pääministeri nauroi.

Ministereitä ja taiteilijoita

Juhlaan osallistuivat myös muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja kansallispukuun pukeutunut rouva Jenni Haukio sekä useita ministereitä, esimerkiksi kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Myös useita taiteilijoita ja kansalaisjärjestöjen edustajia oli kutsuttu juhlimaan. He ovat antaneet oman panoksensa erilaisissa juhlavuoden aikana järjestetyissä tapahtumissa. Yhteensä vieraita oli 1 200, joukossa muun muassa ohjaaja, näyttelijä Tiina Lymi ja säveltäjä Tuomas Kantelinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut