Syyspuhurin aiheuttaneesta sotaharjoituksesta linjataan ensi keväänä

Presidentti Niinistö: Hyvä mitata, onko eduskunnassa riittävästi ymmärtämystä asiaa kohtaan.

Heta Hassinen / STT, Olli Kuivaniemi / STT

Rapsakkaa keskustelua syksyn mittaan herättäneestä suuremmasta pääsotaharjoituksesta on tarkoitus tehdä periaatepäätös ensi keväänä.

Presidentti Sauli Niinistön johdolla oli perjantaina koolla hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta, jossa oli esillä ensi vuoden harjoitusohjelma. Lisäksi periaatteellisessa keskustelussa oli mahdollinen mittavampi pääsotaharjoitus 2020-luvun alussa.

Presidentti Niinistön mukaan 2020-luvun alun mahdollisesta harjoituksesta keskusteltiin kahden periaatteen kannalta: järjestetäänkö normaalia suurempi pääsotaharjoitus ja harjoitellaanko siinä yhteydessä kansainvälisen avun pyytämistä ja vastaanottamista.

– Kumpaankin näihin periaatteeseen oli myötämielisyyttä, mutta sen pidemmälle asiaa ei vielä käsitelty, koska sitä ei ole mitenkään valmisteltu yksityiskohtaisemmin, Niinistö sanoi.

 

"Periaateratkaisu, kyllä vai ei, pitää tehdä keväällä"

 

Päätöksen harjoituksesta tekee aikanaan ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta presidentin johdolla.

– Päästäänkö ensi keväänäkään mihinkään lopulliseen hahmotelmaan, varmasti tätä joudutaan vuosien mittaan vielä kehittämään. Sellainen periaateratkaisu, kyllä vai ei, se varmasti pitää tehdä ensi kevään aikana, presidentti Niinistö sanoi toimittajille perjantaina.

Tarkoitus on selvittää myös eduskunnan valiokuntien näkemyksiä. Niinistön mukaan on hyvä mitata, onko eduskunnassa riittävästi ymmärtämystä asiaa kohtaan.

– Tilanne on sellainen, että mennään vaalikauden yli ja silloin tietynlainen parlamentaarinen kate, että on yleistä ymmärtämystä asiaa kohtaan laajasti eduskunnassa, se on tarpeen. Ettei käy niin, että vaalien jälkeen törmättäisiinkin, että on ihan toisenlaiset ajatukset vallalla, presidentti Niinistö sanoi.

Pääsotaharjoitusta esillä pitänyt puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on toistanut ehdotuksensa Suomessa pidettävästä kansainvälisestä harjoituksesta useaan otteeseen syksyn aikana viitaten Ruotsin syyskuussa järjestämän Aurora-harjoitukseen.

Mahdollisen harjoituksen tiimoilta ja puolustusministeri Niinistön lausunnoista on sadellut oppositiosta kritiikkiä viime viikkoina.

 

Harjoitustahti jatkuu samana

 

Perjantaina ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta linjasi, että ensi vuonna Suomen osallistuminen kansainvälisiin harjoituksiin pysyy samalla tasolla kuin tänä vuonna. Harjoituksiin osallistutaan Suomen omista lähtökohdista. Osallistumisessa otetaan huomioon sekä harjoitusten merkitys Suomen puolustuskyvyn kehittämisen kannalta että ulko- ja turvallisuuspoliittiset näkökohdat.

Valiokunta linjasi myös, että selvitetään Suomen osallistumisen vahvistamista Afganistanissa Naton koulutus-, neuvonanto- ja tukioperaatiossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut