Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Paavin suusta kuultiin viimein tärkeä rohingya-sana

Jopa 100 000 ihmistä kerääntyi paavin pitämään messuun.

Paavi tapasi vainottuun rohingya-vähemmistöön kuuluvia pakolaisia Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Vincenzo Pinto / AFP

STT, AFP

Aasiassa matkaava paavi Franciscus on ensimmäistä kertaa lausunut ääneen poliittisesti tulenaran rohingya-muslimien nimen. Paavi tapasi vainottuun rohingya-vähemmistöön kuuluvia pakolaisia Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa.

Aiemmin Myanmarissa vieraillessaan paavi ei maininnut rohingya-sanaa, mistä häntä kritisoitiin. Hän piti Myanmarissa varovaisen puheen, jossa hän kehotti kunnioittamaan kaikkia etnisiä ryhmiä.

Nyt paavi sanoi pakolaisia tavatessaan, että Jumala on myös rohingyoiden kanssa.

– Jatkakaamme niin kuin oikein on ja auttakaamme heitä. Jatkakaamme työtä sen eteen, että heidän oikeutensa tunnustetaan, paavi sanoi.

– Älkäämme sulkeko sydämiämme tai katsoko toiseen suuntaan.

Rohingyat ovat Myanmarissa asuva vähemmistö, johon kuuluvia ei tunnusteta kansalaisiksi. Rohingya on Myanmarissa herkkä termi, sillä monet Myanmarissa eivät pidä heitä erillisenä etnisenä ryhmänä. Vainot ja väkivalta ovat ajaneet sadattuhannet rohingyat etsimään turvaa naapurimaa Bangladeshista.

Ennen tapaamistaan pakolaisten kanssa paavi piti valtavan ulkoilmamessun pääkaupunki Dhakan keskeisessä puistossa. Paikalle oli saapunut jopa 100 000 katolilaista, jotka hurrasivat paaville tämän ajaessa väkijoukon halki pitämään messua. Monet messuun osallistuneet olivat jonottaneet paikalle tunteja.

Muslimivaltaisessa Bangladeshissa on noin 160 miljoonaa asukasta, joista vajaat puoli prosenttia on kristittyjä.

Messun turvajärjestelyt olivat erityisen tiukat, sillä ääri-islamistit ovat iskeneet maassa yhä useammin uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan. Tilaisuutta turvaamassa oli noin 4 000 poliisia ja turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Paavi saapui Bangladeshiin eilen Myanmarista. Franciscuksen vierailu Bangladeshissa kestää kolme päivää. Edellisestä paavin vierailusta maassa on kulunut yli kolme vuosikymmentä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut