Google esti suomalaisilta valtaosan Youtuben musiikista – syynä kiista tekijänoikeuskorvauksista

Tekijänoikeusjärjestö Teostolle esto tuli yllätyksenä. Musiikin lupaillaan palaavan torstain ja perjantain aikana.

Musiikkia Youtuben kautta kuluttavat suomalaiset hieraisivat torstaiaamuna silmiään. Videopalvelun suomalaisilta käyttäjiltä oli blokattu keskiviikon ja torstain välisenä yönä valtaosa musiikista, olipa kyse musiikkivideoista tai keikkatallenteista. Kyse on suomalaisen tekijänoikeusjärjestö Teoston ja Youtuben omistaman Googlen välisisistä neuvotteluista. Erityisesti blokkaus koskee sellaista kotimaista musiikkia, jonka tekijät ovat Teoston asiakkaita.

– Google on vetänyt pois musiikkisisältöjä Suomen YouTubesta. Taustalla ovat pitkittyneet sopimusneuvottelut Teoston ja Googlen välillä. Googlen meille antamien tietojen mukaan sisällöt tullaan palauttamaan torstain ja perjantain aikana, Teosto tiedottaa Twitter-tilillään.

– Emme onnistuneet uusimaan Teoston kanssa tekemäämme lisenssisopimusta, joten jotkin musiikkia sisältävät videot estetään Suomessa, Google kommentoi asiaa suomenkielisellä tukisivullaan.

Ylen tavoittaman Teoston varatoimitusjohtaja Risto Salmisen mukaan sopimusneuvottelut ovat sujuneet hyvässä hengessä. Jutussa kerrotaan toimenpiteen tulleen Teostolle yllätyksenä.

– Nämä ovat olleet erittäin vaikeat, kuukausia kestävät neuvottelut, Teoston Senior Manager Markus Kaarto puolestaan kertoo STT:lle.

STT tavoitti myös Googlen Sami Valkosen, joka on yhtiön kansainvälisen musiikin julkaisemisesta vastaava johtaja Suomessa. Valkonen vahvistaa, että lisenssisopimus Teoston kanssa umpeutui.  Myös Valkonen kehuu neuvottelujen sujuvan silti hyvässä hengessä.

– Odotamme saavamme musiikin takaisin Suomen Youtubeen mahdollisimman nopeasti, Valkonen kommentoi STT:lle.

Googlen on syytetty maksavan liian pieniä korvauksia Youtubessa tarjolla olevan musiikin tekijänoikeuksien haltijoille.

Teostolla on Suomessa noin 30 000 asiakasta, joiden sävellysten, sanoitusten ja sovitusten tekijänoikeuskorvauksista se huolehtii. Lisäksi järjestö edustaa myös lähes kolmea miljoonaa ulkomaista musiikintekijää.

Nupit kaakkoon -blogi: Google löi Youtubessa luun kurkkuun piskuiselle Suomelle

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut