Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Aasiassa matkaava paavi karisti Myanmarin pölyt jaloistaan ja lensi Bangladeshiin

Perjantaina paavin odotetaan saapuvan riksalla messuun Dhakassa.

Paavi vieraili Myanmarissa. Vincenzo Pinto

STT, AFP

Paavi Franciscus on suunnannut Myanmarista seuraavaan Aasian-vierailukohteeseensa Bangladeshiin – maahan, jonne valtava määrä rohingya-muslimeja on paennut pakolaisleireille juuri naapurista. Arviolta satojatuhansia rohingyoja on elokuusta lähtien paennut Myanmarista Bangladeshiin.

Paavin lentokone laskeutui Dhakaan, jossa hänet vastaanotti presidentti Abdul Hamid sekä kaksi bangladeshilaislasta, jotka ojensivat paaville kukkakimpun.

Franciscuksen vierailu Bangladeshissa kestää kolme päivää. Edellisestä paavin vierailusta maassa on kulunut yli kolme vuosikymmentä.

Franciscuksen on Dhakassa tarkoitus tavata rohingya-vähemmistöön kuuluvia. Perjantaina hän vetää Dhakassa messun, johon odotetaan noin 100 000:ta ihmistä. Kymmeniätuhansia katolisia on matkustanut pääkaupunkiin toivoen näkevänsä paavista vilauksen, kun tämä saapuu puistoon perinteisellä riksakyydillä.

Paavi ei maininnut rohingyoja nimeltä Myanmarissa

Franciscuksen odotettiin Myanmarissa ottavan julkisesti kantaa rohingyojen tilanteeseen. Hän kuitenkin vältti kokonaan käyttämästä rohingya-sanaa ja piti Myanmarissa varovaisen puheen. Siinä hän kehotti kunnioittamaan kaikkia etnisiä ryhmiä.

Paavi Franciscus on toistuvasti puolustanut rohingyoja, ja ihmisoikeusjärjestöt olivat vaatineet häntä ottamaan asian esille Myanmarissa. Paavi tapasi Myanmarissa myös maan johtajan, rauhannobelisti Aung San Suu Kyin, jota on kansainvälisesti arvosteltu siitä, ettei tämä ole puuttunut rohingya-vähemmistön tilanteeseen.

Muslimienemmistöisessä Bangladeshissa kristittyjä on alle puoli prosenttia väestöstä. Viime vuosina kristityt ovat joutuneet maassa islamistiradikaalien hyökkäysten kohteeksi. Vain päiviä ennen paavin vierailua katolinen pappi katosi kylässä Bangladeshin pohjoisosassa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut