Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi laajemmat terveyspalvelut paperittomille

Valtuustovääntö paperittomien terveyspalveluista kesti yli kolme tuntia.

STT

Helsingin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt aloitteen laajempien terveyspalveluiden tarjoamisesta paperittomille. Valtuusto hyväksyi ehdotuksen äänin 45–39. Asiasta käytiin valtuustossa ennen äänestystä usean tunnin kiivas keskustelu.

Aloitteessa ehdotettiin, että myös muut kuin raskaana olevat tai alaikäiset paperittomat saisivat laajempia terveyspalveluita.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan jatkossa paperittomille taataan Helsingissä välttämätön hoito. Tämä voisi olla esimerkiksi hoitoa krooniseen sairauteen, lääkkeitä, tarpeellisia mielenterveyspalveluita sekä rokotuksia.

Valtuusto vahvisti myös oikeuden hätä- ja kriisimajoitukseen sekä oikeudelliseen neuvontaan.

Helsingin paperittomat saaneet tähän asti vain kiireellistä hoitoa

Tähän asti Helsingissä kaikille paperittomille on tarjottu kiireellistä terveydenhoitoa eli hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista. Helsingin lisäksi Espoo, Vantaa ja Turku tarjoavat raskaana oleville paperittomille ja paperittomille lapsille kiireellistä hoitoa laajempia palveluita. Lainsäädännön perusteella kunnat ovat velvollisia järjestämään paperittomille vain kiireellistä sairaanhoitoa.

Osassa maata palveluita tarjotaan kuitenkin ilman poliittista päätöstä, kertoo Pakolaisneuvonnan Paperittomat-hankkeen koordinaattori Sanna Rummakko.

– Asiakkaamme ovat kertoneet, että kunnassa saa esimerkiksi neuvolapalveluita, vaikka siitä ei valtuuston päätöstä olekaan.

Paperiton tarkoittaa käytännössä ihmistä, joka elää maassa ilman laillista oleskeluoikeutta. Paperittomiksi luetaan Suomessa usein myös EU-kansalaiset ja osa opiskelijoista, joilla ei ole riittävää vakuutusturvaa sairauden varalle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut