Helsingin, Kuopion ja Mikkelin klubeilla ei juuri keskustella naisten päästämisestä jäseniksi

Klubeilla käydään myös yhteiskunnallista keskustelua ja johtavat miespoliitikot ovat hyvin edustettuina.

Pörssisäätiön Pörssitalon tiloissa vuokralaisena toimiva Pörssiklubi. Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Keskustelu Helsingin Pörssiklubin miessäännöstä ei ole johtamassa muiden vain miehille tarkoitettujen klubien sääntöjen muuttamiseen. Helsingin Suomalainen Klubi ja Mikkelin Klubi estävät naisilta jäsenyyden, mutta klubeissa käydään johtajien mukaan hyvin vähän keskustelua jäsenyyden avaamisesta naisille.

Helsingin Suomalaisen Klubin johtokunnan puheenjohtaja Matti Viljanen sanoo, että klubin noin 3 200 jäsentä eivät ole juuri asiasta keskustelleet.

– Keskustelun vähyys johtuu siitä, että tilat ovat täynnä, ei tänne mahdu. Ohjelmassa on jäsenille tarkoitetun ohjelman lisäksi paljon avec-ohjelmistoa ja paljon ohjelmaa, johon arvon daamit pääsevät mukaan, Viljanen sanoo.

Myös nimekkäät naiset käyvät esitelmöimässä klubilla, eikä Viljasen mukaan kukaan esitelmöitsijä ole boikotoinut klubia sääntöjen takia. Viljanen on pitkän linjan työmarkkinavaikuttaja ja Akavan ex-puheenjohtaja.

– Jäsenmäärä on näin iso ja jatkuvasti pysyy samana. Se kertoo, että tänne on kova hinku ja jonkinlainen tarve on vain miehille tarkoitettuihin jäseniltoihin, miehet kaipaavat puhetta mieheltä miehelle, Viljanen sanoo.

Kuopion Klubin säännöt eivät suoraan kiellä naisjäseniä, mutta klubin hallituksen puheenjohtajan Jukka Ilvan mukaan kirjoittamattoman säännön mukaan kyse on herrainklubista. Hän on ollut jäsenenä 15 vuotta.

– Tänä aikana ei ole tullut ensimmäistäkään kysymystä tai esitystä, että pääsisikö nainen jäseneksi. Hyvähenkistä keskustelua on käyty, Ilva sanoo.

Kuopion Klubiin kuuluu noin 650 jäsentä, joiden keski-ikä on yli 60 vuotta. Ilva ei usko, että klubin tulevaisuutta rapauttaisi naisjäsenien puute.

– En näe kynnyskysymyksenä, että sen takia ei uusia jäseniä liittyisi. Olen 15 vuoden aikana kuullut yhden tai kaksi kertaa, että joku ei liity niin kauan kuin naisia ei ole jäseninä, Ilva sanoo.

Osa tilaisuuksista myös seuralaisille

Mikkelin Klubin johtokunnan puheenjohtaja Mikko Pöyry sanoo, että klubilla on jäsentilaisuuksien lisäksi avec-tilaisuuksia. Hän sanoo, että ei ole hirveästi naisjäsenyyttä edes miettinyt, koska yli 600 jäsenen halu kuulua herrojen klubiin riittää perusteeksi.

– Keskusteluissa joku yhdistyksen ulkopuolinen nainen on saattanut sanoa jotain kielteistä, mutta jäsenten rouvat eivät ole koskaan esittäneet kielteisiä mielipiteitä, Pöyry sanoo.

Hänen mukaansa nykyään bisnekseen tai kunnallispolitiikkaan liittyviä keskusteluja ei varsinaisesti käydä klubilla, vaikka hänen mukaansa kaikki tärkeimmät kaupungin päätöksenteossa olevat miehet ovat jäseniä.

– Jos klubiveli haluaa tulla klubille rauhassa bisneskumppanin tai muun kumppanin kanssa, siihen on mahdollisuus, mutta sama mahdollisuus on muuallakin, Pöyry sanoo.

Kuopiossa mitään aihepiiriä ei ole suljettu pois keskustelusta. Ilvan mukaan paikallispolitiikan johto puolueesta riippumatta kuuluu klubiin, ja mukana on paljon kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäseniä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut