Tältä näyttää herraklubin seinien sisällä – naiskuvaaja pääsi kaikkiin huoneisiin, mutta miestenlehtiä ei saanut kuvata

Herrakerho vuokraa kokoomusnaisille tilat, mutta ei päästä naisia jäsenikseen. Kokoomuksen puoluetoimiston vuokratuloilla kustannetaan osa Helsingin Suomalaisen Klubin miesten harrastustoiminnasta.

Helsingin Suomalaisen Klubin johtokunnan puheenjohtaja Matti Viljanen. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Mikko Isotalo / STT

Kokoomuksen puoluesihteeriksi viime vuoden alussa valittu Janne Pesonen liittyi valintansa jälkeen Helsingin Suomalaiseen Klubiin. Samalla kokoomuksen puoluesihteeri pääsi pitkästä aikaa kaikkiin puoluetoimiston rakennuksen huoneisiin, sillä talon yläkerroksissa sijaitsevalla Helsingin Suomalaisella Klubilla vain jäsenet pääsevät osaan tiloista. Edelliset puoluesihteerit Minna Arve ja Taru Tujunen eivät esimerkiksi biljardihuoneeseen ja kirjastohuoneeseen päässeet, sillä jäsenikseen Helsingin Suomalainen Klubi hyväksyy yhä vain miehiä.

– Ei asia ole kokoomuksessa oikeastaan herättänyt keskustelua, sillä puolueen Suomalaisen Klubin tiloissa järjestämiin tilaisuuksiin naiset ovat yhtä tervetulleita kuin miehetkin, Pesonen sanoo.

Kokoomuksen säätiö omisti vuosituhannen vaihteeseen asti osan Helsingin keskustassa sijaitsevasta rakennuksesta. Silloin klubi osti loputkin rakennuksesta. Kokoomuksen puoluetoimisto muutti pois rakennuksesta, mutta palasi rakennukseen vuokralle vuonna 2008. Myös kokoomusnaiset ovat vuokralla talossa.

– Kokoomus on meidän vuokralainen, ei meillä muuta suhdetta ole. Olemme tyytyväisiä, että he ovat täällä, sillä vuokratulot muodostavat tuloistamme erittäin merkittävän roolin, Helsingin Suomalaisen Klubin johtokunnan puheenjohtaja Matti Viljanen sanoo.

Viljasen vieraana myös STT:n naiskuvaaja pääsi kaikkiin huoneisiin. Huoneita sai myös kuvata, mutta toivomuksena oli, että kirjastohuoneen nurkassa olevia Playboy-lehtiä ei kuvata.

 

Vuokratulot merkittävin tulonlähde

 

Viljasen mukaan klubin tuloista vuokratulot muodostavat merkittävimmän osan. Muut tulot kertyvät pääosin jäsenmaksuista ja ravintolan tuotosta.

Kokoomus järjestää klubin tiloissa esimerkiksi tiedotustilaisuuksia, puoluehallituksen kokouksia, taustatilaisuuksia ja perinteiset itsenäisyyspäiväjuhlat. Pesosen mukaan helppo sijainti puoluetoimiston yläkerrassa ja pätevä ravintolapalvelu ovat ohjanneet klubin käyttöön, mutta hän sanoo, että ei tunnista puolueen ja klubin välillä pidemmälle menevää historiallista yhteyttä. Hän sanoo, että puoluesihteeriltä ei edellytetty jäseneksi liittymistä, mutta hän ajatteli käyttävänsä klubin ravintolaa lounaalla.

 

Klubin sääntöjen muuttamisesta ei keskustella

 

Viljasen mukaan klubin sääntöjen muuttamisesta käydään todella vähän keskustelua. Klubin noin 3 200 jäsenen keski-ikä on hieman yli 60 vuotta. Viljanen on Akavan ex-puheenjohtaja.

– Keskustelun vähyys johtuu siitä, että tilat ovat täynnä, ei tänne mahdu. Ohjelmassa on jäsenille tarkoitetun ohjelman lisäksi paljon avec-ohjelmistoa ja paljon ohjelmaa, johon arvon daamit pääsevät mukaan, Viljanen sanoo.

Hänen mukaansa klubilla on kirjoittamattomat säännöt, joiden mukaan puoluepolitiikkaa ei harjoiteta ja uskonnosta ei haluta kiistelyä. Myös nimekkäät naiset käyvät esitelmöimässä klubilla, eikä Viljasen mukaan kukaan esitelmöitsijä ole boikotoinut klubia sääntöjen takia.

– Jäsenmäärä on näin iso ja jatkuvasti pysyy samana. Se kertoo, että tänne on kova hinku ja jonkinlainen tarve on vain miehille tarkoitettuihin jäseniltoihin. Miehet kaipaavat puhetta mieheltä miehelle, Viljanen sanoo.

Hän sanoo, että klubin jäseninä on ollut presidenttejä, pääministereitä ja muuta poliittista eliittiä.

– Olemme konservatiivisia, sen myönnän.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut