Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Balilla lomailevat suomalaiset suhtautuvat tulivuoren elonmerkkeihin rauhallisesti – lentokenttä kiinni huomiseen asti

Tjäreborgin Suomen maajohtajan mukaan tälle päivälle tai huomiselle varatun matkan voi peruuttaa kuluitta.

Indonesian Balilla Denpasarin kansainvälinen lentokenttä pysyy suljettuna vielä ainakin vuorokauden. Lentokenttä suljettiin maanantaina Agung-tulivuoren ilmaan sylkemän tuhka- ja savupilven takia.

Maanantain perumiset vaikuttivat yhteensä noin 59 000 ihmisen matkoihin, ja tiistain perumisten myötä 30 000 matkustajaa lisää on jäämässä jumiin Balille.

Matkoja alueelle järjestävän Tjäreborgin maajohtajan Anu Niemelän mukaan Balilla lomailevat matkaajat ovat suhtautuneet tilanteeseen rauhallisesti.

– Meillä ei ole kukaan roikkumassa Balilla missään erityisjärjestelyissä. He, jotka olivat lähdössä kotiin, ehtivät lähteä normaalisti, ja seuraavat ovat lähdössä perjantaina. He lomailevat normaalisti ja ovat ihan rauhallisin mielin. Elo on ihan normaalia siellä, missä päin meilläkin on matkaajia.

– Olemme viestitelleet kaikille, että otamme yhteyttä, jos lentoja pitää reitittää uudestaan.

Niemelän mukaan Balilla olevia matkaajia autetaan esimerkiksi majoituksen järjestämisessä, jos lentokentän sulku pitkittyy.

Tjäreborg: Matkan voi perua kuluitta

Matkailijat, jotka ovat lähdössä Balille ensi maanantaihin mennessä, saavat Niemelän mukaan peruuttaa matkansa kuluitta tai vaihtaa matkakohdetta jopa hieman kalliimpaan vaihtoehtoon. Uusia päätöksiä tehdään, jos lentokentän sulku yhä pitkittyy.

Tjäreborgilta ollaan oltu yhteydessä Balin-matkan varanneisiin. Muutamat ovat vaihtaneet toiseen kohteeseen, mutta suurin osa on odottavalla kannalla ja toivoo yhä pääsevänsä Balille.

Niemelän mukaan Tjäreborg ilmoitti lentokentän sulusta asiakkaille tekstiviestitse sunnuntaina. Kenttä suljettiin varhain maanantaina Suomen aikaa. Tekstiviesti ei kuitenkaan tavoittanut kaikkia.

Eräs asiakas kommentoi Tjäreborgin Facebook-sivuilla saaneensa tiedon lennon peruuntumisesta ensimmäisenä Hong Kong Airlinesilta. Asiakkaan mukaan Tjäreborg ilmoitti asiasta vasta päivä sen jälkeen, kun lentojen olisi jo pitänyt lähteä. Kommentti poistettiin myöhemmin.

– Huomasin itsekin, että siellä oli joku, joka ei ollut saanut viestiä, mikä on tietysti ikävää. En tiedä mitä teknisiä ongelmia on ollut, ettei viesti ole mennyt perille, Niemelä sanoo.

Finnair ei lennä suoraan Balille

Finnairin mukaan Balilla oli tiistaina muutamia kymmeniä asiakkaita, jotka ovat ostaneet lentolipun Finnairin kautta.

– Jos lentomatkustajan koko reititys – eli lennot Balille asti – on kirjoitettu yhdelle lipulle, Finnair myöntää lentopäivän varhennukseen tai lykkäämiseen kaksi päivää alkuperäisestä lentopäivästä. Huolenpitovastuu matkustajasta Balilla on kuitenkin operoivalla lentoyhtiöllä, ilmoitti Mari Rouvi Finnairin viestinnästä.

 Suoria lentoja Balille tai muualle Indonesiaan ei Finnairilla ole. Myöskään Aurinkomatkoilla tai Finnair Holidaysilla ei ole tällä hetkellä matkustajia Indonesiassa.

"Varsinaisesti jumissa täällä ei olla"

Denpasarin kentän sulkemisen vuoksi noin 500 matkustajaa on siirtynyt maa- ja merireittiä läheiselle Jaavan saarelle jatkaakseen matkaansa Jakartan lentokentältä. Suurin osa peruttujen lentojen matkustajista odottaa kuitenkin Balilla kentän aukeamista.

Balilla toimivassa I Love Bali -matkatoimistossa työskentelevä Toni Kallunki kertoi STT:lle, että toistaiseksi tiedossa on, että lentokentän tilanteesta kerrotaan seuraavan kerran keskiviikkona seitsemältä aamulla Balin paikallisaikaa.

– Nyt näyttää siltä, ettei kenttä ehkä avaudu huomennakaan, mutta toisaalta tilanne voi muuttua nopeastikin, Kallunki sanoi puhelimessa tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Myös Kallungin mukaan asiakkaat ovat suhtautuneet tilanteeseen rauhallisesti.

– Varsinaisesti jumissahan täällä ei olla, vaan Jaavan kautta pääsee pois.

päivitetty Tjäreborgin päätös lisätä matkan peruutus- ja vaihto-oikeutta maanantaihin asti