Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Paavi ja Myanmarin johtaja välttivät käyttämästä rohingya-sanaa – kiertelivät aihetta

Paavi tapasi Suu Kyin.

Paavi Franciscus tapasi Myanmarin presidentin Htin Kyawin. Aung Htet

STT, AFP

Myanmarin tulee kunnioittaa ihmisoikeuksia ja kaikkia etnisiä ryhmiä, sanoo paavi Franciscus. Paavi ei käyttänyt kertaakaan rohingya-sanaa ensimmäisessä puheessaan Myanmarissa. Hän ei myöskään viitannut tietoihin, joiden mukaan Myanmarissa olisi meneillään etninen puhdistus.

Paavin on odotettu ottavan vierailunsa aikana kantaa rohingya-muslimien tilanteeseen, mutta puheessaan hän lähinnä kierteli aihetta.

Franciscus sanoi muun muassa, että rauha voidaan saavuttaa vain "oikeudenmukaisuudella ja kunnioittamalla ihmisoikeuksia". Paikallisten kirkkojohtajien on kerrottu ohjeistaneen paavia välttämään jo rohingya-sanankin käyttöä, koska aihe on herkkä muslimivastaisen ja kansallismielisen buddhalaisliikkeen alueella.

Franciscus on toistuvasti puolustanut rohingya-muslimeja, ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet häntä ottamaan asian esille Myanmarissa.

Suu Kyi: Rakhinen kriisi yksi monista ongelmista

Paavi tapasi tiistaina Myanmarin johtajan, rauhannobelisti Aung San Suu Kyin. Suu Kyi on saanut kansainvälistä kritiikkiä siitä, ettei ole puuttunut rohingya-vähemmistön tilanteeseen.

Suu Kyi vakuutti hallituksen rakentavan kansakuntaa suojelemalla kaikkien oikeuksia, lisäämällä suvaitsevaisuutta ja varmistamalla kaikkien turvallisuuden.

Hänkään ei maininnut puheessaan rohingya-muslimeja. Hän kuitenkin sanoi Rakhinen kriisin olevan yksi "monista hallituksen kohtaamista haasteista".

Arviolta yli 600 000 rohingyaa on elokuusta lähtien paennut Myanmarista Bangladeshiin. Armeija on sanonut kohdistavansa toimensa Rakhinen osavaltiossa vain kapinallisiin.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut