Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö Huhtasaarelle: Mikä olisi käytännön hyöty rajan sulkemisesta?

Muut ehdokkaat eivät edelleenkään juuri haastaneet Niinistöä presidentinvaalitentissä.

Laura Huhtasaaren (ps.) omaleimaiset EU-näkemykset ja Merja Kyllösen (vas.) nihkeä suhtautuminen puolustusyhteistyöhön nousivat esille maanantaina Maanpuolustuskurssiyhdistyksen presidentinvaalitentissä, jossa paikalla olivat kaikki seitsemän ehdokasta.

Istuvan presidentin Sauli Niinistön haastaminen loisti edelleen poissaolollaan. Sen sijaan Niinistö haastoi muun muassa Huhtasaaren näkemyksiä EU:sta ja turvapaikanhakijoista.

– Minä pistäisin länsirajan kiinni myös samalla tavalla kuin itäraja on kiinni. Koska olemme romuttaneet turvapaikkajärjestelmän, Huhtasaari sanoi viitaten vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisiin.

– Mikä olisi se käytännön hyöty rajan sulkemisesta, Niinistö tivasi.

Niinistön mukaan länsirajan sulkeminen olisi tuonut vain käytännön ongelmia, ja samat ihmiset olisivat hakeneet turvapaikkaa, jonka hakemiseen kansainväliset sopimukset antavat mahdollisuuden.

Huhtasaari sanoi haluavansa EU:sta eroon, kun taas Niinistö sanoi ongelman olevan enemmänkin se, ettei unioni ole niin vahva kuin se voisi olla. Niinistö korosti kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä ylipäänsä.

– Olemme ymmärtäneet sen seikan, ettei yksinäinen susi täällä kauaa ulvo.

"Meistä on tullut pikkuhiljaa sotahullu kansakunta"

Vasemmistoliiton Merja Kyllösen nihkeä suhtautuminen liittoutumiseen ja myös EU:n tiivistyvään puolustusyhteistyöhön ei jäänyt epäselväksi maanantain keskustelussa.

– Mikä EU:ssa on pelottavaa – ei mikään muu kuin se, että meistä on tullut pikkuhiljaa kasvavissa määrin sotahullu kansakunta, joka on ajamassa suurinta rauhanprojektia kohti sotilaallista liittoutumista, ja minusta se ei ole järkevää EU:n näkökulmasta, Kyllönen lateli.

Kyllösen mukaan kiinteämpi kuuluminen sotilaalliseen liittoon lisäisi todennäköisyyttä joutua kriisiin mukaan. Hänen mukaansa pysymällä erossa sotilasliitoista Suomi luo edellytyksiä pysyä erossa konflikteista.

Niinistön mielestä taas Suomen pitäisi pitää eurooppalaisessa keskustelussa vahvasti esillä sitä, miten kukin maa ymmärtää keskinäisen avunannon velvoitteen.

– Meidän on siihen saatava konkretiaa, mitä se tarkoittaa.

Haavisto: Nato-jäsenyys käynnistäisi varustelukierteen

Aller Median konsernijohtaja Pauli Aalto-Setälän moderoimassa paneelissa jokainen ehdokkaista vastasi kerrallaan muiden ehdokkaiden asettamiin kysymyksiin.

Keskustelussa nousi luonnollisesti esiin myös Nato-jäsenyys. Vihreiden Pekka Haavisto sanoi vastustavansa Nato-jäsenyyttä tällä hetkellä, koska se laukaisisi varustelukierteen Suomen rajalla, joka olisi myös Naton ulkoraja.

– En toivo Itämeren alueelle tämäntyyppistä varustelukierrettä ainakaan niin, että Suomi olisi sellaisen muutoksen liikkeellepanija.

Hän sanoi, että Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys kuitenkin vaikuttaisi hänen ajatteluunsa.

Haavisto sanoi, että Suomeen kohdistuva välitön uhka vaikuttaisi myös Nato-jäsenyyden hakuun, jos hän itse ja kansan enemmistö pitäisivät siinä tilanteessa Nato-jäsenyyttä välttämättömänä. Haavisto on viime vuosina muuttanut kantaansa Nato-kansanäänestykseen, koska äänestyksestä tulisi massiivisen kybervaikuttamisyrityksen kohde.