Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Myanmarin armeijan johtaja vakuutti paavi Franciscukselle, ettei Myanmarissa syrjitä ihmisiä uskonnon takia

Paavin on määrä ottaa kantaa rohingya-muslimien ahdinkoon, mutta jo vähemmistön nimen lausumisesta on varoitettu.

Katolisen kirkon johtaja viettää Myanmarissa ja Bangladeshissa kuusi päivää. Alberto Pizzoli

STT, AFP

Myanmarissa parhaillaan vieraileva paavi Franciscus ja Myanmarin armeijan johtaja Min Aung Hlaing ovat tavanneet. Armeijan johtajan mukaan hän kertoi Franciscukselle, ettei Myanmarissa ole uskontoon liittyvää syrjintää.

– Kuten ei armeijassakaan... (joka) toimii rauhan ja vakauden puolesta, päällikkö kirjoitti Myanmarin armeijan Facebook-sivuilla julkaistussa tekstissä.

Arviolta yli 600 000 rohingya-muslimia on elokuusta lähtien paennut Myanmarista Bangladeshiin sotilasoperaation takia. YK on kutsunut Myanmarin armeijan toimia etniseksi puhdistukseksi.

Paavin on määrä tavata vierailunsa aikana myös Myanmarin tosiasiallinen johtaja Aung San Suu Kyi. Paavi tapaa myös rohingya-pakolaisia Bangladeshissa, jonne hän matkustaa torstaina.

Rohingya-kriisi vaikeuttaa sanojen asettelua

Franciscus on ensimmäinen Myanmarissa vieraileva paavi. Vierailusta on ennakoitu yhtä 80-vuotiaan Franciscuksen paavikauden vaikeimmista. Hänen odotetaan ottavan kantaa rohingya-muslimien kriisiin, joka on hyvin herkkä aihe alueella.

Paikallisten kirkkojohtajien on kerrottu ohjeistaneen paavia välttämään jo pelkän rohingya-sanan käyttöä. Uskonnolliset johtajat ovat pelänneet, että paavin rohingya-puheet voivat lisätä jännitteitä alueilla, joilla muslimivastainen ja kansallismielinen buddhalaisliike on vahva.

Paavi haluaa edistää dialogia

Franciscus aloitti vierailunsa Myanmarissa ja Bangladeshissa tänään. Katolisen kirkon johtaja viettää alueella kuusi päivää.

Paavi pitää Myanmarissa Rangoonin kaupungissa messun, jonne odotetaan noin kolmannesta maan 660 000 katolilaisesta.

Paavi haluaa vierailunsa aikana rohkaista kansoja sovintoon ja dialogiin konfliktin lieventämiseksi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut