Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Balin purkautumaisillaan olevan tulivuoren liepeiltä evakuoitava noin 100 000 ihmistä – lentokenttä suljettu

Viranomaiset nostivat varhain tänään Agung-tulivuorta koskevan varoituksen korkeimmalle tasolle.

Balin Agung-tulivuoren läheisyydestä on evakuoitava purkausvaaran takia noin 100 000 ihmistä, sanovat Indonesian katastrofiviranomaiset. Jo noin 40 000 ihmistä onkin lähtenyt kodeistaan.

Viranomaiset nostivat varhain tänään Agung-tulivuorta koskevan varoituksen korkeimmalle tasolle. He ovat kehottaneet kymmenen kilometrin säteellä tulivuoresta asuvia lähtemään kodeistaan.

Tulivuoren sylkemän tuhkan ja savun takia Balin pääkaupungin Denpasarin kansainvälinen lentokenttä suljettiin yöllä Suomen aikaa. Se pysyy suljettuna ainakin vuorokauden.

Pienempi Lombokin saaren kenttä sen sijaan on jälleen avoinna. Se suljettiin hetkeksi sunnuntai-iltana.

Balin saaren pääkaupungin Denpasarin kentän kautta kulkee vuosittain miljoonia matkustajia. Bali on suosittu rantalomakohde.

Lomakohteissa ei välitöntä vaaraa

Indonesian turismiviranomaiset vakuuttavat, ettei Etelä-Balin turistialueilla oleskeleville aiheudu suoraa vaaraa tulivuoren toiminnasta.

Suosituimmat loma-alueet sijaitsevat noin 70–80 kilometrin päässä vuoresta, kun taas välitön vaara-alue on noin kymmenen kilometrin säteellä vuoresta, sanotaan Balin turismiviraston tiedotteessa.

Retket vuoren läheisyyteen on peruttu.

Viranomaiset ovat kehottaneet turisteja pysymään rauhallisina ja kysymään neuvoa ja tilannetietoja hotelliensa henkilökunnalta.

Balilla yli 400 suomalaista

Useita lentovuoroja peruttiin tulivuoren aktiivisuuden takia jo viikonloppuna.

Suomen ulkoministeriön mukaan ainakin 439 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Balille. Suomen Jakartan-suurlähetystön mukaan Denpasarin lentokentälle on perustettu EU Helpdesk -neuvontatiski eurooppalaismatkustajille. Balilla olevia matkailijoita kehotetaan seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita.

Uutistoimisto AP:n mukaan turistien kuljettamiseksi pois lentokentältä on varattu ylimääräisiä busseja.

Lentoliikenteen tilanne voi muuttua nopeasti tulivuoren tilanteen mukaan.

Agungilla jatkuvia pieniä purkauksia

Agung-vuoresta on puskenut hetkittäin sankkaa savua viime tiistaista lähtien. Sunnuntaiaamuna vuori päästi ilmaan harmaata savua, joka ylsi jopa neljän kilometrin korkeuteen.

Varhain tänään vuori puski ulos savua, joka ylsi jopa 3,4 kilometrin korkeuteen, kertoo Indonesian valtion vulkanologi <Person>Gede Suantika</Person> uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa Agung-vuoren lähistöllä tuntuu jatkuvasti järistyksiä.

Indonesian kansallinen katastrofivirasto kirjoitti Facebookissa, että vuorella havaitaan "jatkuvia tuhkapurkauksia, joita joskus seuraa räjähdysmäinen purkaus ja vaimea pamaus". Viraston mukaan vuoren käytös viittaa siihen, että suurempi, välitön purkaus voi olla todennäköinen.

Tulivuori heräili syyskuussa

Agung antoi elonmerkkejä jo syyskuussa, minkä jälkeen viranomaiset varoittivat, että vuori voi purkautua hyvin pian. Lokakuussa tulivuoren aktiivisuus laski hetkeksi.

Vuori purkautui viimeksi yli 50 vuotta sitten, jolloin lähes 1 600 ihmistä kuoli.

Indonesiassa on kaikkiaan noin 130 aktiivista tulivuorta. Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaan alueella, jossa mannerlaatat yhtyvät.