Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savuttava tulivuori jumittanut tuhannet lentomatkustajat Balille

Suomen ulkoministeriön mukaan 376 suomalaista tehnyt matkustusilmoituksen saarelle, ei tiedossa vakaviin ongelmiin joutuneita.

Balilla Indonesiassa tuhansia turisteja on joutunut jäämään saarelle, kun kymmeniä lentovuoroja on peruutettu tai viivästynyt tulivuoren puskeman savun vuoksi. Lentoviranomaisten mukaan Agung-tulivuori päästi sunnuntaiaamuna ilmaan savua, joka ylsi jopa neljän kilometrin korkeuteen.

Sunnuntaina oli peruutettu tai viivästynyt ainakin 28 Balin lentovuoroa. Ulkoministeriö ilmoittaa, että tällä erää kaikkiaan 376 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Balille. Kenellekään heistä ei tiedetä sattuneen mitään vakavaa, kerrotaan ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä STT:lle.

Tulivuoresta tuprusi savua myös lauantaina ja viime tiistaina, mikä sai ihmisiä pakenemaan vuoren läheisiltä asuinseuduilta.

Viranomaiset ovat varoittaneet, että vuori voi purkautua hetkellä minä hyvänsä.

 

"Turistialueilla turvallista"

 

Paikallisen vulkanologin Gede Suantikan mukaan ihmisiä, jotka asuvat 7,5 kilometrin säteellä vuoresta, on kehotettu evakuoitumaan.

Agung antoi elonmerkkejä jo syyskuussa, minkä jälkeen viranomaiset varoittivat, että vuori voi purkautua hyvin pian. Tuolloin 140 000 ihmistä pakeni alueelta, mutta monet palasivat koteihinsa tulivuoren rauhoituttua.

Tällä viikolla alkaneen savun muodostumisen vuoksi noin 25 000 ihmistä on evakuoitu yli 200 eri hätämajoitukseen.

Vuori sijaitsee Balin koillispuolella kauempana saaren suosituimmista turistialueista. Viranomaiset ovatkin koko ajan vakuuttaneet, että matkailijoiden suosimilla alueilla on turvallista.

Vuori purkautui viimeksi yli 50 vuotta sitten, jolloin lähes 1 600 ihmistä kuoli.

Indonesiassa on kaikkiaan noin 130 aktiivista tulivuorta. Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaan alueella, jossa mannerlaatat yhtyvät.