Voiko tyttö olla palomies?

Heikki Kärki

Mitä luulet isi, onko tässä jaksossa Kajaa?

Tyttölapsen kanssa Ryhmä Haun jännittävin hetki tulee aikaisemmin kuin poikien kohdalla. Palkitun lastenohjelman alussa koirat rientävät vartiotorniin Riku-pojan luokse ja muodostavat pelastuspartion hälytystehtävää varten. Tässä vaiheessa meidän sohvalla pidetään peukkua, jotta valinta osuisi porukan ainoaan tyttökoiraan: helikopterikuski Kajaan.

Aika usein ei osu. Silloin harmittaa.

Yhden lastenohjelman sukupuolijakaumasta valittaminen saattaa vaikuttaa pikkumaiselta. Miksi emme vain vaihda kanavaa?

Ongelma on siinä, että Ryhmä Hau ei ole mikään poikkeus. Samanlainen harmitus tulee tytölle hänen loppuelämänsä aikana kiusallisen tutuksi.

Länsimaista ohjelmistoa summaavissa tutkimuksissa on päädytty siihen, että ruudussa näkyy keskimäärin yksi naishahmo kahta miestä kohden. Tärkeimpien puheroolien kohdalla miesten etumatka on selvästi suurempi.

Olen tiedostanut epäkohdan aiemminkin, mutta suhtauduin siihen pitkään välinpitämättömästi. Tasa-arvo kehittyy koko ajan, ajattelin. Turha tässä on feministien hössöttää.

Sitten tyttäreni alkoi katsoa Ryhmä Hauta ja esittää kummallisia kysymyksiä. Voiko tyttö olla palomies? Voiko tyttö olla korjaaja?

Nyt en muusta hössötäkään kuin sukupuolten tasa-arvosta tv-ohjelmissa. Hemmetti, miksi uutta Sweetie-tyttökoiraa pitää odottaa Ryhmä Haun neljännelle tuotantokaudelle?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut