Suomea voi juhlia tänä vuonna ainakin tuplasti kauemmin

Suurin osa aikoo viettää itsenäisyyspäivää tänä vuonna - juhlavuoden puuhamiehet kertovat, miten tunnelmaan pääsee osalliseksi

Jaana Vaahtio / STT

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi huipentuu parin seuraavan viikon aikana. Tänä vuonna juhlitaan laajalti jo itsenäisyysviikolla. Juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen, valtiosihteeri Paula Lehtomäki ja ulkoministeriön Suomi 100 -tiedottaja Tiina Tähtinen kertovat, miten juhlinta näkyy meillä ja maailmalla.

Historia: Itsenäisyysjulistuksen suvut koossa

Ylpeys kotimaasta, yhteenkuuluvuus ja kiinnostus historiaan ovat perjantaina esitellyn Suomi 100 -kyselyn mukaan asiat, joita itsenäisyyspäivän vietto erityisesti suomalaisista herättää. Kolme neljästä suomalaisesta aikoo kyselyn mukaan viettää itsenäisyyspäivää tänä vuonna.

Historiaa muistetaan esimerkiksi 4. joulukuuta, jolloin senaatti antoi itsenäisyysjulistuksen eduskunnalle. Valtioneuvosto kokoontuu pääministeri Juha Sipilän johdolla juhlaistuntoon. Päivää saapuvat muistamaan myös vuoden 1917 senaatin jäsenten sukujen edustajat. He tapaavat historiallisessa paikassa, tasavallan presidentin esittelysalissa, joka toimi senaatin istuntosalina sata vuotta sitten.

Valtiosihteeri Lehtomäki kertoo, että eduskunnan vuosi huipentuu juhlaistuntoon aattopäivänä. Tuolloin eduskunta tekee juhlapäätöksen, joka on valtion lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Se muodostuu 50 miljoonan osakelahjoituksesta Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiölle, jonka tarkoitus on edistää lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia.

Perinteet: Juhla huipentuu ilotulituksiin

Virallinen avaus järjestetään Helsingin Kauppatorilla aattopäivänä kello 18. Paikalle rakentuu sadan Suomen lipun installaatio, jossa lapset ja nuoret nostavat liput salkoihin. Tilaisuuteen osallistuu valtiojohto. Juhlan avaa presidentti Sauli Niinistö.

Itsenäisyyttä liputetaan poikkeuksellisesti jo aattoillasta klo 18. Illaksi luvataan näyttäviä valaistuksia. Pelkästään pääkaupungin keskustassa on kymmeniä sinivalkoisiksi valaistavia kohteita.

– Tässä vietetään suuria "etkoja". Olemme aattokansaa, joten tänä vuonna itsenäisyyspäivä on vähintään kaksipäiväinen, Timonen sanoo.

Päivää vietetään toki myös perinteisesti: juhlajumalanpalveluksin, itsenäisyyspäivän kulkuein ja Linnan juhlia katsomalla. Puolustusvoimien paraati on Kuopiossa.

Satavuotisjuhlavuosi päätetään Helsingin Eteläsatamassa kello 22 juhlailotulitukseen, jota voi seurata myös Ylen tv-lähetyksessä. Samassa paikassa on Timosen mukaan järjestetty ilotulitus myös 75-vuotisjuhlavuonna vuonna 1992.

Maailmalla: Suomalaisyhteisöt juhlatuulella

Maailmalla itsenäisyyspäivää juhlivat kaikki Suomen edustustot, kertoo ulkoministeriö. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sauna on päällä suurlähetystön pihalla ja joulupukkikin vierailee etuajassa.

Ministeriön Suomi 100 -tiedottaja Tiina Tähtinen kertoo, että syntymäpäiväviikolla suomalaista kulttuuria esittelevät monet kansainvälisesti tunnetut taiteilijat. Tukholmassa konsertoivat kapellimestari Jukka-Pekka Saraste ja Karita Mattila, Lontoossa Esa-Pekka Salonen ja Buenos Airesissa Tarja Turunen.

Syntymäpäiväviikon ohjelmasta huomiota voi maailmalla herättää esimerkiksi Saanatunturin valaistus 4. joulukuuta. Valotaideteos Luminous on todennäköisesti suurin valoteos maailmassa, Timonen kertoo.

Kansainvälisiä huomionosoituksiakin saattaa Timosen mukaan olla vielä tulossa, mutta niitä hän ei vielä paljasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.