Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Suomi: Stuk panee lisää paukkuja Fennovoiman valvontaan

Stuk keventää viranomaisvalvontaa luotettavimmissa yhtiöissä ja kohdentaa enemmän voimavaroja sinne, missä on tarvetta tarkempaan tarkkailuun.

Säteilyturvakeskus järjestelee uudelleen ydinlaitosten valvontaa, kertoo Länsi-Suomi. Lehden mukaan STUK keventää viranomaisvalvontaa luotettavimmissa yhtiöissä ja kohdentaa enemmän voimavaroja sinne, missä on tarvetta tarkempaan tarkkailuun.

Käytännössä muutos merkitsee, että STUK keskittyy jatkossa enemmän toimintaansa vasta rakentavan Fennovoiman kuin pitkän kokemuksen omaavan Teollisuuden Voiman seurantaan, toteaa pääjohtaja Petteri Tiippana.

– Näemme, että Olkiluoto kolmosen kanssa asiat etenevät ja TVO:lla on suhteellisen hyvä ote. Siksi fokusta laitetaan enemmän Fennovoiman valvontaan. Yhtiöt saavat aiempaa enemmän vastuuta, jos ne sen ansaitsevat, Tiippana sanoo.

Tiippanan mukaan Säteilyturvakeskus haluaa siirtää vastuuta takaisin luvanhaltijoille. Hän kertoo, että STUKin tarkastettavaksi saatetaan antaa puutteellisesti viimeisteltyjä asiakirjoja tai laitoskohteita.

– Tästä pitää päästä eroon. STUKin tehtävä ei ole paikata voimayhtiöiden jättämiä puutteita, Tiippana moittii.

STUK on toistuvasti antanut Fennovoimalle huomautuksia turvallisuuskulttuurin ongelmista. TVO:lla on taas pitkään jatkuneita organisaatio- ja ilmapiiriongelmia, jotka voivat vaikuttaa myös turvallisuuteen.