Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvaa vakaasti

Suurissa pörssiyrityksissä naisten osuus on kohonnut jo 33 prosenttiin.

STT

Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä on noussut tänä vuonna 27 prosenttiin. Kasvua on kertynyt vuosi vuodelta yhä enemmän. Vuonna 2003 naisten osuus oli vain seitsemän prosenttia.

Suurissa pörssiyrityksissä naisten osuus on kohonnut jo 33 prosenttiin.

– Kaikilla suurilla pörssiyhtiöillä on naisia hallituksessa, kertoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Keskuskauppakamarin naisjohtajaselvityksen mukaan pelkästään miehistä koostuvien hallitusten osuus on pudonnut seitsemään prosenttiin. Kymmenen vuotta sitten osuus oli 49 prosenttia.

Linnainmaa pitää naisten osuuden kasvua vuonna 2008 annetun suosituksen ansiona. Pörssiyhtiöitä sitova hallinnointikoodi sisältää lauseen "hallituksessa on oltava molempia sukupuolia". Jos hallituksessa ei ole naisia, yhtiön pitää antaa julkinen selitys asiasta.

– Tämä on se keino, jolla on saatu aikaan suuri muutos, Linnainmaa sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa ei tarvita naiskiintiötä, jollainen on käytössä muun muassa Norjassa. Norjalaisten suuryritysten hallitusten jäsenistä 44 prosenttia on naisia.

Liian vähän toimitusjohtajina

Pullonkaulana naisten osuuden nostamiseksi hallituksissa on se, että heitä on edelleen liian vähän toimitusjohtajina. Hallituksen jäsenen tyypillisin tausta on toimitusjohtajuus.

Linnainmaan mukaan naisten osuus hallituksissa nousisi automaattisesti, jos naisia olisi enemmän toimitusjohtajina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.