PAM yllättyi työnantajapuolen ilmoittamasta työsulusta hiihtokeskuskiistassa

Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran julistama työsulku koskee yksittäisiä päiviä joulukuussa.

Heta Hassinen / STT

Palvelualojen ammattiliitto PAM on yllättynyt työnantajapuolen toimenpiteiden rajuudesta hiihtokeskusten ja ohjelmapalvelualan työkiistassa. Työnantajia edustava Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ilmoitti tänään työsulusta. Maran mukaan työsulku toteutetaan yksittäisinä päivinä joulukuussa.

Edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo kertoo STT:lle, ettei muista PAMin joutuneen aiemmin vastaavaan tilanteeseen, jossa työnantaja olisi julistanut työsulun. Ylitalo sanoo, että työntekijäosapuoli olisi halunnut vielä jatkaa neuvotteluja.

– Todellakin yllätyimme toimenpiteiden suuruudesta, Ylitalo summaa.

Työsulku koskee Maran jäsenyrityksinä olevien hiihtokeskusten ja ohjelmapalveluyritysten työntekijöitä, jotka kuuluvat Palvelualojen ammattiliitto PAMiin. Mara sanoo, että haluaa työsululla saada riidan sovittelun käyntiin ja välttää joulusesonkia uhkaavat mahdolliset työtaistelutoimenpiteet.

Ylitalo sanoo, että PAMin hallitus ei ole tehnyt mitään päätöksiä työtaistelusta.

– Tarvittaessa se (hallitus) pystyy kokoontumaan nopealla aikataululla.

Palkankorotuksista erimielisyyksiä

Valtakunnansovittelija Minna Helle on tviitannut olevansa yhteydessä kiistan osapuoliin ja päättävänsä sovittelusta sen jälkeen. Liittojen työehtosopimusneuvottelut katkesivat viime viikolla erimielisyyksiin palkankorotuksista.

– Julistamamme työsulku antaa valtakunnansovittelijalle aikaa löytää ratkaisu ennen joulua. Ratkaisun tulee kuitenkin olla syntyneen yleisen linjan mukainen. Muuten on vaarana palkkahuutokauppa nousevin huudoin, toteaa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Maran mukaan hiihtokeskustoimiala on viime vuosina kärsinyt vähälumisista ja lämpimistä talvista, minkä vuoksi PAMin vaatimukset ylittävät toimialan taloudellisen kantokyvyn. Myös ohjelmapalveluala – joka sisältää muun muassa moottorikelkka-, husky- ja porosafarit – on Maran mukaan ollut vaikeuksissa jo pitkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.