Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus: Yhdyntä 10-vuotiaan kanssa ei tapahtunut vastoin lapsen tahtoa

Syyte törkeästä raiskauksesta kaatui myös hovioikeudessa

Turun hovioikeus on pitänyt ennallaan kohua herättäneen käräjätuomion jutussa, jossa mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan tytön kanssa.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi maaliskuussa antamassaan tuomiossa, että jutussa jäi näyttämättä sukupuoliyhteyksien tapahtuneen vastoin uhrin tahtoa. Oikeus tuomitsi miehen vain törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, vaikka syyttäjä oli hakenut miehelle tuomiota myös törkeästä raiskauksesta.

Tuolloin rikosoikeuden professori Matti Tolvanen piti käräjätuomion muotoilua hämmentävänä.

– Kyllä 10-vuotias on ainakin ikänsä puolesta kykenemätön muodostamaan omaa tahtoaan, Tolvanen arvioi STT:lle maaliskuussa.

Tyttö joutui poliisin mukaan uhriksi autioituneen kerrostalon pihalla Pirkanmaalla pienellä paikkakunnalla. Käräjätuomion mukaan mies ja uhri olivat sukupuoliyhteydessä kerran sekä oraalisesti että vaginaalisesti. Oraalisessa sukupuoliyhteydessä mies ei käyttänyt kondomia.

Käräjäoikeus katsoi, että muun muassa uhrin ystävälleen lähettämät viestit eivät tukeneet sitä, että uhri olisi pakotettu sukupuoliyhteyteen väkivaltaa käyttäen.

"Ei näyttöä avuttomasta tilasta"

Hovioikeudessa syyttäjä vaati miehelle tuomiota törkeästä raiskauksesta ja rangaistuksen koventamista. Syyttäjän mukaan käräjätuomion tuomio oli liian lievä, kun otetaan huomioon uhrin huomattavan nuori ikä.

Myös uhri vaati rangaistuksen koventamista. Perusteluina oli, että mies oli pakottanut uhrin väkivaltaa käyttäen sukupuoliyhteyteen sekä käyttänyt hyväkseen sitä, että uhri oli pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia kykenemätön puolustautumaan tai muodostamaan tahtoaan.

Hovioikeus kuitenkin arvioi näyttöä samoin kuin käräjäoikeus. Hovioikeuden mukaan asiassa ei esitetty näyttöä myöskään siitä, että uhri olisi ollut väittämällään tavalla pelkotilassa tai muuten avuttomassa tilassa.

Näin ollen Juusuf Muhamed Abbudin, 23, käräjiltä saama kolmen vuoden vankeustuomio pysyi ennallaan.

Hovioikeuden ratkaisusta kertoi aiemmin Aamulehti.