Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

"Tappamisen on loputtava" – Soini keskusteli Suu Kyin kanssa Myanmarissa

Ulkoministeri muistutti, ettei rauhannobelistikaan pysty ihmeisiin.

Timo Soini keskusteli tänään Aung San Suu Kyin kanssa rohingya-muslimien tilanteesta. Jouni Mölsä Ulkoministeriö

Hannu Aaltonen, Heta Hassinen / STT

Kansainvälinen yhteisö pyrki maanantaina jälleen luomaan uutta toivoa Myanmarin hädänalaisten rohingya-muslimien tilanteeseen. Yli 600 000 rohingyaa on paennut Myanmarin vainoja Bangladeshin puolelle Myanmarin armeijan sotilasoperaation vuoksi.

Maan johtajan Aung San Suu Kyin kanssa keskustelleet EU:n ja Aasian ulkoministerit vaativat yhteen ääneen väkivallan lopettamista. Lisäksi ulkoministerit ovat korostaneet humanitaarisen avun tarvetta ja turvallisen paluun takaamista rohingya-pakolaisille.

– Varovaista optimismia kamalan tilanteen saamiseksi hallintaan on olemassa, mutta mitään ratkaisevaa askelta ei ole vielä pystytty ottamaan, jotta voisi sanoa, että tilanne olisi ratkaisevalla tavalla parantunut, kertoi Suu Kyin kanssa keskustellut Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) STT:lle.

"Suu Kyi toimii ahtaassa raossa"

EU:n ulkopolitiikasta vastaava Federica Mogherini jakoi uutistoimisto AFP:n mukaan Soinin varovaisen optimismin.

– Pidin keskusteluja erittäin rohkaisevina, Mogherini ylisti.

Soini piti niin ikään hyvänä, että keskustelut ratkaisun löytämiseksi ovat käynnissä. Hänen mukaansa Myanmar ja Bangladesh neuvottelevat parhaillaan yhteisymmärryspöytäkirjasta.

Suu Kyita kohtaan on kohdistettu kansainvälistä kritiikkiä riittämättömistä toimista ja ongelmista vaikenemisesta. Soini muistuttaa, että rauhannobelistikaan ei pysty ihmeisiin.

– Hän toimii aika ahtaassa raossa, koska tässä maassa on armeijalla perustuslainkin mukaan todella paljon valtaa, Soini pohtii.

Henkilökohtaisessa tapaamisessaan Suu Kyin kanssa Soini keskusteli myös Suomen ja Myanmarin kahdenvälisistä suhteista. Suomen uuden Myanmarin-lähetystön viralliset avajaiset ovat tiistaina.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut