Pahamaineinen joukkomurhaaja Charles Manson on kuollut

Manson käskytti johtamansa kultin jäsenet veritöihin vuonna 1969. Uhrien joukossa oli ohjaaja Roman Polanskin vaimo.

Charles Manson tapatti ihmisiä hänen johtamansa kultin jäsenillä. Handout / Lehtikuva

STT, AFP

Yhdysvaltalainen joukkomurhaaja Charles Manson on kuollut 83-vuotiaana. Hän kuoli varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Vankilaviranomaisten mukaan kuolema oli luonnollinen. Tarkempaa kuolinsyytä ei kerrottu julkisuuteen. Manson oli aiemmin siirretty vankilasta hoidettavaksi sairaalaan.

Vuonna 1971 Manson tuomittiin seitsemän ihmisen murhasta Los Angelesissa. Murhat tapahtuivat elokuussa 1969. Tapettujen joukossa oli muun muassa ohjaaja Roman Polanskin vaimo Sharon Tate, joka oli kahdeksannella kuulla raskaana. Manson ei itse tappanut ketään, mutta käskytti johtamansa kultin jäsenet veritöihin.

Manson tuomittiin alun perin kuolemanrangaistukseen, mutta tuomio muutettiin elinkautiseksi, kun Kalifornian osavaltio luopui kuolemanrangaistuksen käytöstä.

Manson ei osoittanut katumusta rikoksistaan. Hän haki pääsyä ehdonalaiseen vapauteen 12 kertaa, mutta kaikki anomukset hylättiin. Viimeisellä kerralla vuonna 2012 hän totesi itse oikeudelle olevansa "hyvin vaarallinen mies".

Kotona telkien takana

Manson syntyi vuonna 1934 Cincinnatissa Ohiossa. Teini-ikäisenä hän jäi kiinni toistuvasta varastelusta ja hänet passitettiin nuorisovankilaan. Aikuistuttuaan Manson ei pysynyt kaidalla polulla, vaan joutui uudelleen vankilaan muun muassa auton varastamisesta.

Vapauduttuaan vankilasta 1960-luvun lopulla Manson perusti kultin, jota hän kutsui Perheeksi. Suuri osa seuraajista oli naisia.

Manson usutti kultin jäsenet surmatöihin Los Angelesin hienostoalueella. Mansonin pyrkimyksenä oli sysätä syy tummaihoisten niskoille ja lietsoa käyntiin "maailmanlopun rotusota".

Kultin jäsenet tekivät ainakin yhdeksän murhaa, mutta seitsemän ihmisen murhat elokuussa 1969 johtivat Mansonin tuomioon.

Manson vietti suurimman osan elämästään vankilassa. 1980-luvulla tehdyssä haastattelussa hän sanoi pitävänsä vankilaa kotinaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.