Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

THL varoittaa hopeavedestä: Hopean lisääminen elimistöön on turhaa ja vaarallista

Hopeavettä markkinoidaan internetissä sairauksien hoitoon ja ravintolisäksi väärin perustein, THL varoittaa.

STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varoittaa hopeaveden juonnin seurauksista. Hopeavettä markkinoidaan internetissä sairauksien hoitoon ja ravintolisäksi väärin perustein, THL kertoo. Hopea ei ole elimistön tarvitsema hivenaine, kuten esimerkiksi rauta.

Mikrobeja tuhoavan vaikutuksensa takia hopeavettä käytetään veden puhdistukseen. THL painottaa, ettei hopeavettä ole tarkoitettu otettavaksi suun kautta eikä sitä saa käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin tai elintarvikkeiden lisäaineena. Lääketieteessä hopeaa saa käyttää vain ulkoisesti, ja esimerkiksi haavojen hoidossa käytettävät sidetaitokset voivat sisältää hopeaa.

Elimistö sietää hopeaa pieninä määrinä, mutta hopean lisääminen elimistöön on turhaa ja vaarallista. THL:n mukaan liiallinen määrä hopeaa on elimistölle myrkyllistä, eikä pienistäkään määristä ole osoitettu terveyshyötyjä.

Suun kautta saatu hopea jakaantuu elimistön kaikkiin kudoksiin, mukaan lukien aivot ja sikiö. Hopea häviää hitaasti, ja ihmisellä sen puoliintumisajaksi on arvioitu noin 50 vuorokautta, THL kertoo. Näin ollen päivittäin otetusta hopeavedestä kertyy hopeaa elimistöön. THL:n mukaan jo muutama päivittäin otettu ruokalusikallinen hopeavettä voi johtaa myrkytykseen.

Ihmisillä myrkyllinen määrä hopeaa näkyy ihon sinisenharmaana värinä. Muita myrkytysoireita ovat mahakivut, allergia, nenäverenvuoto, vaikutukset hengitys- ja verenkiertoelimiin sekä neurologiset oireet, kuten kouristukset.

THL:n mukaan Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on puuttunut hopeaveden luvattomaan markkinointiin ravintolisänä, Ruotsin Läkemedelsverket on kieltänyt hopean markkinoinnin sisäiseen käyttöön ja Yhdysvaltojen kansallinen terveysinstituutti varoittaa kolloidisen hopean käytöstä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut