Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip juhlivat 70-vuotishääpäiväänsä

Kuningatar Elisabet on 91-vuotias ja prinssi Philip 96-vuotias.

Britannian kuningatar <Person>Elisabet</Person> ja prinssi <Person>Philip</Person> juhlivat tänään 70-vuotista hääpäiväänsä. Heidät vihittiin marraskuun 20. päivänä vuonna 1947 sodasta toipuvassa Lontoossa.

Vihkipaikkana oli perinteikäs Westminster Abbey aivan kaupungin ytimessä. Ensimmäisiä kuninkaallisia häitä vietettiin kirkossa jo vuonna 1100.

Elisabetin ja Philipin seremoniaan oli kutsuttu parituhatta kutsuvierasta. Britannian yleisradioyhtiö BBC tallensi ja radioi vihkimisen 200 miljoonalle kuulijalle eri puolilla maailmaa.

Prinsessa Elisabetin hääpuku oli norsunluunväristä silkkisatiinia, joka oli koristeltu kristallein ja tuhansin helmin. Prinsessa keräsi säännöstelykuponkeja voidakseen hankkia ja maksaa puvun, sillä sodan jälkeen Britanniassa oli pulaa kaikesta. Niinpä häätkin olivat kuninkaallisessa mittapuussa vaatimattomat.

Pariskunta sai kaikkiaan yli 2 500 lahjaa eri puolilta maailmaa sekä lähipiiriltään. Kuningatar <Person>Mary</Person> lahjoitti kirjahyllyn. Lahjojen joukossa oli myös muun muassa ompelukone ja jääkaappi.

Buckinghamin palatsi on julkaissut vuosipäivän kunniaksi uuden potretin 70-vuotista taivaltaan juhlivasta pariskunnasta. Kuva otettiin aiemmin marraskuussa Windsorin linnassa, jossa myös merkkipäivää vietetään. Yleensä päivittäin yleisölle avoinna oleva linna on maanantaina suljettu.

Pariskunnan kihlauksesta ilmoitettiin heinäkuussa 1947. He tapasivat ensimmäisen kerran yli kymmenen vuotta aiemmin sukulaisten häissä.

Kuningatar Elisabet on 91-vuotias ja prinssi Philip 96-vuotias.