Kavennetaan tuloeroja, panostetaan koulutukseen

Touko Aalto

Vihreät esitteli viime viikolla oman tulevaisuusbudjettinsa, joka on oikeudenmukainen vaihtoehto Suomen tulevaisuudelle. Tahdomme rakentaa rohkeaa, uudistuvaa ja eteenpäin katsovaa Suomea, jossa jokaisella on mahdollisuus hyvään elämään. Hallituksen politiikka ei sitä tällä hetkellä tee.

Jopa hallituksen oma sisäisen turvallisuuden strategia tunnustaa, että syrjäytyminen on tämän maan suurin turvallisuusuhka. Syrjäytymistä ehkäisevien toimien sijaan hallitus jatkaa eriarvoistavaa politiikkaansa.

Yhteiskunnan uudistamisen sijaan Juha Sipilän hallituksen valinta on ollut kasvattaa tuloeroja sekä leikata köyhiltä, sairailta ja opiskelijoilta. Eriarvoisuuden lisääminen on hallituksen arvovalinta ja se valinta on väärä. Huono-osaisuus koskee yhä syvemmin enemmän ja yhä vahvemmin tiettyjä ihmisiä. Tämä maa jakautuu kahtia.

Vihreiden mielestä reilu yhteiskunta on hyvä niin palkansaajalle kuin yrittäjälle, niin eläkeläiselle kuin opiskelijalle. Uudistukset eivät voi enää odottaa.

Koulutuksen tila ei kohene, eriarvoisuus ei vähene eivätkä yritystuet ja perhevapaat uudistu itsestään. Toiminnan aika on nyt.

Köyhimmiltä leikkaaminen on arvovalinta, jota ei olisi ollut pakko tehdä. Siksi esitämmekin etuuksien palauttamista takaisin indeksiin ja jo tehtyjen leikkausten korvaamista. Opintotukeen on tehtävä selvä tasokorotus ja asumistukeen tehtävät leikkaukset on peruttava.

Korotuksen jälkeen sitoisimme opintorahan indeksiin vuodesta 2019 alkaen. Näin parannetaan opiskelijoiden mahdollisuuksia opiskella ja vältetään asumistuen saajien ajautuminen pahimmaksi kannustinloukuksi tiedetyn toimeentulotuen piiriin.

Me haluamme pysäyttää eriarvoistumisen ja kaventaa tuloeroja. Esitämme, että pienimpiin tuloihin kohdistuvaa verotusta kevennetään korottamalla kunnallisveron perusvähennystä. Se hyödyttää pienipalkkaisia, mutta myös työttömiä ja eläkeläisiä, jotka eivät hyödy ansiotuloihin tehtävistä veronkevennyksistä.

Ansiotulojen verotus on Suomessa kohtuullisen progressiivista. Tuloerojen kannalta ongelmallisinta on se, että listaamattomien yhtiöiden osinkoja verotetaan erittäin kevyesti. Näiden osinkojen verotusta on kiristettävä tuloerojen kaventamiseksi.

Panostamme ensi vuoden tulevaisuusbudjetissamme koulutukseen yhteensä noin puoli miljardia euroa. Pienemmät lisäpanostukset eivät riitä korjaamaan suomalaisen osaamispohjan vaarantamista. Rahoitamme koulutusinvestoinnit leikkaamalla joko suoraan ympäristölle haitallisia tai talouden uudistumisen kannalta tehottomia yritystukia.

Hallituksen lakkauttama kaikkien lasten tasa-arvoinen oikeus päivähoitoon tulee palauttaa, ryhmäkokoja pienentää ja päivähoidon laatua parantaa.

Haluamme ottaa askelia kohti maksutonta varhaiskasvatusta. Peruskouluissa ryhmäkoot on pidettävä riittävän pieninä ja koulutusta on jatkuvasti kehitettävä, jotta se pystyy vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin.

Ammatilliseen koulutukseen tarvitsemme enemmän aloituspaikkoja, enemmän lähiopetusta ja enemmän opettajia. Toisesta asteesta on tehtävä aidosti maksutonta, jotta kukaan ei keskeytä opiskeluaan sen vuoksi. Korkeakoulut tarvitsevat rahoitukseen tasokorotuksen, jossa on huomioitu myös hallituksen aiemmin tekemät indeksileikkaukset.

Budjetissa jokainen euro on arvovalinta. Meidän arvovalintamme on ohjata voimavarat ja resurssit sinne, missä niille on eniten tarvetta ja mikä on kaikkein arvokkainta. Inhimillinen, uudistava ja tulevaisuuteen katsova vaihtoehto on mahdollista tehdä ottamatta enempää velkaa kuin hallitus.

Suomi on tienhaarassa. Hallitus on pannut pienituloiset kantamaan suurimman taakan leikkauspolitiikasta. Samoilta ihmisiltä hallitus leikkaa yhä lisää.

Vaikka talouskasvu orastaa, monen arjessa käännettä parempaan ei ole tapahtunut eikä sellaista ole näköpiirissä. On aika kääntää kurssia ja varmistaa, että kaikkien suomalaisten arkea parannetaan.

Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja Keski-Suomesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut