Talvivaaran puolustus vaati oikeutta arvioimaan viranomaisten vastuuta

"Toimet olivat ympäristöluvan mukaisia ja viranomaisten hyväksymiä."

Talvivaaran kaivoksen perustaja Pekka Perä kuvattuna asianajajansa Markus Kokon (oik) kanssa Rovaniemen hovioikeudessa lokakuussa 2017. Kaisa Siren / Lehtikuva

Piia Leino / STT

Hovioikeuden pitää arvioida yksityiskohtaisesti myös viranomaisten toimintaa, katsoi Talvivaaran ympäristöongelmista syytettyjen puolustus loppulausunnoissaan Rovaniemen hovioikeudessa. Käräjäoikeudessa arviota ei puolustuksen mukaan tehty, vaan viranomaisten osuus sivuutettiin kaikessa hiljaisuudessa.

Syytettyjen asianajajat pyrkivät keskiviikkona vakuuttamaan hovioikeuden siitä, että Talvivaarassa toimittiin ympäristöluvan mukaisesti ja toimille oli viranomaisten hyväksyntä.

Myös moneen otteeseen vuotanut kipsisakka-allas oli puolustuksen mukaan saanut viranomaisilta hyväksynnän ja se oli rakennettu rakennusteknisesti oikein. Kipsisakka-altaan vuodoissa oli kyse onnettomuuksista, joita ei voitu ennakoida.

Puolustus vakuutti, että Talvivaarassa pyrittiin korjaamaan ympäristöongelmia. Yli miljoona euroa maksaneen ympäristön tarkkailuohjelman ansiosta havaittiin välittömästi esimerkiksi muutokset vesien sähkönjohtavuudessa ja ph-arvoissa, ja tilannetta ryhdyttiin korjaamaan muun muassa lopettamalla jäteveden juoksuttaminen.

"Ohutta ja vähäistä näyttöä"

Syytettyjen asianajajat pyrkivät vuorollaan perustelemaan, miksi heidän päämiehensä eivät olleet vastuussa syytteessä kuvatuista teoista.

Toimitusjohtaja Pekka Perän asianajajan Markus Kokon mukaan syyttäjien näyttö on ohutta ja vähäistä. Organisaation vastuuhenkilöistä on valikoitunut syytteeseen vain osa.

– Henkilöt, jotka vastasivat suurimmasta osasta syytteiden mukaisista toiminnoista, eivät ole tässä vastaajina, Kokko sanoi.

Kokon mukaan Perä huolehti toimitusjohtajana muun muassa kaivoshankkeen rahoituksesta. Hän ei osallistunut esimerkiksi kipsisakka-altaan suunnitteluun ja rakentamiseen.

– Perä ei ole missään vaiheessa osallistunut sellaiseen operationaaliseen toimintaan, josta syytteissä on kyse.

Kaivoksen tuotantojohtajana toimineen Lassi Lammassaaren asianajaja Tero Kovanen vakuutti muun muassa, ettei Lammassaari laatinut ympäristölupahakemusta eikä hänellä ollut päätösvaltaa hakemuksessa esitettyihin arvioihin.

Tuomio aikaisintaan alkuvuonna

Syyttäjät vaativat neljälle syytetylle ehdollisia vankeustuomioita törkeästä ympäristön turmelemisesta. Oikeus antaa tuomionsa aikaisintaan alkuvuonna.

Kainuun käräjäoikeudessa Perä, Lammassaari ja Talvivaara Sotkamon toimitusjohtajana toiminut Harri Natunen tuomittiin sakkoihin ympäristön turmelemisesta. Metallien talteenottolaitoksen päällikön syytteet hylättiin.

Konkurssiin asetettu Talvivaara Sotkamo tuomittiin käräjillä 300 000 euron yhteisösakkoon ja menettämään valtiolle 3,5 miljoonaa euroa.

 Syyttäjät vaativat hovioikeudessa yhteisösakon korottamista 850 000 euroksi ja rikoshyötynä valtiolle 13,3 miljoonaa euroa.

  Sotkamossa sijaitsevan kaivoksen toiminnasta vastaa tätä nykyä valtionyhtiö Terrafame.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut