Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kirja-arvio: Ei voi selittää, pyydän vain: Lukekaa!

Katriina Ranteen romaani on valoa kirkkaampi.

Bulgarialaissiivooja ja suomalaisfyysikko käyvät kirjeenvaihtoon Katriina Ranteen romaanissa. Marek Sabogal

Ina Ruokolainen

Katriina Ranne

Miten valo putoaa

Gummerus 2017. 176 s.

Teos alkaa naisen pikkuhousuista, joilla on romaanissa merkittävä rooli. Ensin vaimon, sitten naisen, joka myy käytettyjä alushousuja saadakseen lisätuloja siivoojan elämäänsä.

Jos joku ajattelee ”likaista”, sille ei ole katetta. Romaanissa on kyse valosta, rakkaudesta ja monesta muusta vaikeasti määriteltävästä elementistä ihmisten välillä.

Katriina Ranteen romaani Miten valo putoaa on hämmentävän herkkä, kuulas ja ajattelemaan pakottava teos kosmisesta yksinäisyydestä, johon kohtaaminen voi tuoda hetken lohdun.

Bulgarialainen Lala ja suomalainen Aaro ovat päätyneet Lontooseen eri syistä: Lala ilman papereita valtiososialismin viime hetkillä, Aaro fyysikkona arvostettuun yliopistovirkaan tuoreen vaimonsa ja työtoverinsa kanssa.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Aaro löytää kaupan ilmoitustaululta lapun, jonka Lala on sinne jättänyt kokeiltuaan muutaman päivän puhelinmyyntiä orjapalkalla. Hän on ymmärtänyt, että on helpompaa löytää yksinäisiä miehiä ostamaan naisen tuoksua kuin naisia, joille myydä uusia alushousuja.

Huomaamatta ja tunnustellen alkaa kirjeenvaihto, jossa kumpikin alkaa pohtia syitä menneisyyden valinnoille. Kirjekuori, hiilipaperi, kirjoituskone, pimiö, korjauslakka; romaanin tapahtumat sijoittuvat tälle vuosikymmenelle, mutta esineet ja tilat alleviivaavat suhdetta menneeseen.

Kirjailija tutustuttaa lukijan Lalaan ja Aaroon hieman eri näkökulmista. Naisen pitää ansaita elantonsa, ja useimmiten hän pysähtyy muistojen ääreen tekemisen äärellä. Elämässään Lala on silti sivustakatsoja. Postilaatikko on jäänyt maannaiselta, jonka selviytymiskeinot löytyvät vielä harmaammalta alueelta.

Aaro pohtii paikkaansa maailmassa loputtoman uupumuksen keskellä, hänen tekemisiään ei juuri kuvata. Kirjeiden kirjoittaminen on pitkästä aikaa ensimmäinen asia, johon hän tarttuu.

Kiitän kirjailijaa asetelmasta, jossa kirjeenvaihto on näille kahdelle yhtä vaikeaa ja välttämätöntä. Fyysikko ei ymmärrä maailmaa paremmin kuin siivooja, vaan toisen sanat sysäävät kumpaakin lähemmäs kadotettuja tunteita.

Rinnalla kulkee moneen suuntaan aukeava pohdinta valon olemuksesta ja ihmisen paikasta maailmassa. Ranne on myös filosofian tohtori, suomentaja ja runoilija, joka selkeästi hallitsee ilmaisun näidenkin rooliensa kautta. Kirkas kieli vie ajatuksia eteenpäin koko teoksen läpi.

Tätä kirjaa ei voi enempää selittää. Pyydän vain: lukekaa.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut