Syyttäjät: Talvivaaran kaivoksella virheitä korjattiin uusilla virheillä

Syyttäjät korostivat loppulausunnossaan kipsisakka-altaan ongelmia, puolustus pääsee ääneen keskiviikkona .

Virheet johtivat syyttäjien mukaan muun muassa kipsisakka-altaan vuotoihin. Juha Poutanen

Piia Leino / STT

Johtuivatko Talvivaaran ympäristöongelmat piittaamattomuudesta vai vahingoista? Rovaniemen hovioikeus antaa ratkaisunsa ensi vuoden puolella, mutta oikeudenkäynti on ehtinyt jo loppumetreille. Syyttäjät vakuuttivat tiistaina koko päivän loppulausunnossaan, ettei syyteharkinnassa ole sokeaa pistettä. Vastaajien loppulausunto kuullaan keskiviikkona.

Syyttäjät vaativat kaivoksen johdolle eripituisia ehdollisia vankeusrangaistuksia törkeästä ympäristön turmelemisesta vuosina 2006–2012. Syyttäjä Kimmo Vakkalan mukaan ei ole kyse siitä, että vain kiitettävällä tai hyvällä kaivostoiminnalla olisi vältetty rikosvastuu. Raskauttavaa on, että kun isoja virheitä tuli ilmi, tehtiin uusia virheitä ja jatkettiin toiminnan ylösajoa.

– Virheitä korjattiin uusilla virheillä, ongelmat kasvoivat ja tilanteen hallinta menetettiin.

Virheet johtivat syyttäjien mukaan muun muassa kipsisakka-altaan vuotoihin. Ensimmäinen kipsisakka-altaan repeämä oli pieni ja se saatiin pääosin tukittua, mutta vuoto alkoi aina uudelleen.

– Ei tarvitse kuin pienen reiän ja siitä voi alkaa tapahtumasarja, joka johtaa jättimäisiin ympäristövahinkoihin, syyttäjä toteaa.

Jätevesiallas vuosi runsaasti metalleja sisältävää hapanta lietettä ympäristöön vuosina 2008, 2010, 2012 ja 2013. Liete aiheutti syyttäjien mukaan vesistöjen pilaantumista ja vaaraa ihmisten terveydelle.

Katselmus näytti kaivoksen jättimäisen koon

Syyttäjät katsovat, että Talvivaaran kaivostoiminta poikkesi olennaisesti siitä, mihin ympäristölupaa oli haettu. Valvontaviranomaiset olisi pitänyt pitää paremmin ajan tasalla varsinkin, kun toiminta oli mittakaavaltaan ja riskeiltään jättiläismäistä.

Hovioikeus on tehnyt muun muassa katselmuksen kaivosalueelle.

– Katselmus oli siitä hyödyllinen, että hovioikeudelle tuli selväksi, miten jättiläismäinen kaivos on ja miten paljon siellä on toimintoja, Vakkala sanoo.

Syytteessä on kaivoksen perustaja ja toimitusjohtaja Pekka Perä, Talvivaara Sotkamo Oy:n entinen toimitusjohtaja Harri Natunen, entinen tuotantojohtaja Lassi Lammassaari ja metallitehtaan osastopäällikkö.

Vastaajat vaativat syytteiden hylkäämistä.

Rikoshyötynä vaaditaan yli 13 miljoonaa

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi toukokuussa 2016 Perän, Lammassaaren ja Natusen päiväsakkoihin ympäristön turmelemisesta. Se hylkäsi metallitehtaan osastopäällikön syytteet.

Konkurssiin asetettu Talvivaara Sotkamo määrättiin käräjillä menettämään valtiolle 3,5 miljoonaa euroa rikoshyötyä. Lisäksi se tuomittiin 300 000 euron yhteisösakkoon.

Syyttäjät vaativat hovioikeudessa yhteisösakon korottamista 850 000 euroksi ja rikoshyötynä valtiolle 13,3 miljoonaa euroa.

Yhtiö on valtion varoin hoidettavassa konkurssissa eli käytännössä varaton.

Sotkamossa sijaitsevan kaivoksen toiminnasta vastaa tätä nykyä valtionyhtiö Terrafame.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut